Ondersteuning

Ondersteuning

Leren kun je niet alleen en groeien gaat niet helemaal vanzelf. Er zijn verschillende personen op het Cals College die een rol spelen in het leer- en groeiproces van de leerlingen.

Vakdocenten

De vakdocent begeleidt de leerlingen bij het zo zelfstandig mogelijk opdoen van de kennis en de vaardigheden die je nodig hebt voor een vak.

Mentor

De mentor is het eerste aanspreekpunt voor de leerling, ouders en vakdocenten. Hij is verantwoordelijk voor de individuele ondersteuning en draagt zorg voor het groepsproces in zijn klas.

In de klassen havo en vwo 3 zijn de mentoren belast met de begeleiding en de praktische uitwerking van het profielkeuzeprogramma. In de bovenbouw begeleiden de mentoren het verdere keuzeproces van studiekeuze en beroep in samenwerking met de decaan.

Decaan

Tijdens hun schoolloopbaan maken leerlingen via loopbaanoriëntatie en – begeleiding (lob) een aantal malen belangrijke keuzes. Bij deze keuzes moeten ze niet alleen rekening houden met aanleg en belangstelling voor bepaalde vakken, maar ook met de toelatingseisen van vervolgopleidingen. De decanen kunnen hierbij helpen. Ter ondersteuning van het keuzeproces maken wij gebruik van het leerlingvolgsysteem Qompas.

Ondanks zorgvuldige begeleiding bij de profielkeuze kan het in sommige gevallen voorkomen dat een wisseling van vak of profiel nodig is. Dit moet vóór de herfstvakantie in klas 4 besproken worden. Of een vak- of profielwisseling mogelijk is, hangt af van meerdere factoren, onder andere van het rooster, de groepsgrootte, de vakadviezen in klas 3 en eventuele achterstand bij nieuwe vak(ken). Het verzoek voor een wisseling dient de leerling in bij de schoolleider, na een eerste raadpleging van de decaan, die bekijkt wat voor gevolgen dit heeft met betrekking tot het toekomstperspectief.

Wisselingen na de herfstvakantie kunnen we wel bespreken, maar raden we doorgaans af. Ervaring heeft namelijk geleerd dat wisselingen in een later stadium problematisch zijn. Ook daarom is het maken van een goede en bewuste keuze in klas 3 erg belangrijk. Na de kerstvakantie in klas 4 of hoger kan niet meer van profiel of vak gewisseld worden. Leerlingen uit klas 3 t/m 6 en hun ouders kunnen contact opnemen met de decanen om vragen te stellen of een afspraak te maken.

De decanen zijn:

  1. Mw. C. Oskam c.oskam@cals.nl: alle derde klassen en havo 4 en 5
  2. Mw. I. van de Graaf i.vande.graaf@cals.nl vwo 4, 5 en 6

Soorten ondersteuning

Leerlingen zouden hun diploma binnen de normaal hiervoor staande tijd en met de ondersteuning die de school kan bieden, moeten kunnen halen. Onze extra ondersteuning is altijd van beperkte duur en zetten we alleen in als dat nodig is om ons onderwijs goed te kunnen volgen. Bovendien moet de ondersteuning verbetering opleveren. Na deze extra ondersteuning wordt de leerling weer in staat geacht het diploma binnen de gestelde tijd te halen zonder verdere hulp.

Basisondersteuning

LeerlingbegeleidingRemedial TeachingFaalangst / stress training Geynwijs Huiswerk
Anti-pestcoördinator Mentor Plus Beter ga je leren NT2 Echa Coaching
Vertrouwenspersoon

Extra ondersteuning

GroepsbegeleidingIndividuele begeleidingTime out / rustige plek Observatie in de klas Expertisecentrum docenten
Document Brochure dyslexie op Cals Nieuwegein

Basisondersteuning 


Remedial teaching

Dyslexie of dyscalculie kan uw kind flink in de weg zitten. Daarom willen we graag onze leerlingen met dyslexie en/of dyscalculie begeleiden en ondersteunen. Aan het begin van de brugklas screenen we alle leerlingen op spelling- en leesproblemen. Als we problemen constateren, bieden we begeleiding in kleine groepjes aan. Leerlingen met een officiële dyslexieverklaring of dyscalculieverklaring komen altijd in aanmerking voor deze begeleiding. Ouders worden geïnformeerd over de begeleiding.

Dyslectische leerlingen in klas 2 en hoger kunnen ook gebruikmaken van de aanwezige begeleiders. Zij kunnen op verzoek van mentor of ouders en na goedkeuring van de schoolleider worden uitgenodigd voor remedial teaching.

De dyslexiecoach is Hillie de Jonge, rt.ng@cals.nl. Je kunt ook contact met haar opnemen als er vragen zijn over auditieve ondersteuning, zoals luisterboeken en het gebruik van apps en Kurzweil.

Testmogelijkheden dyslexie en/of dyscalculie

Bij leerlingen van onze school waarbij lees- en/of rekenproblemen worden gesignaleerd, wordt na overleg en toestemming van hun ouders vooronderzoek gedaan. Als de leerling op advies van de ondersteuningscoördinator of dyslexiecoach extern wordt getest, is de maximale schoolbijdrage van de door ouders betaalde kosten aan het testinstituut €150, waarbij de school ervan uitgaat, dat zij het testrapport mag inzien. Meer informatie kun je krijgen bij ondersteuningscoördinator Petra van Dijk, p.van.dijk@cals.nl.

Leerlingbegeleiders

Soms kan een mentor een leerling niet goed helpen, dan kan de mentor dit aangeven bij de ondersteuningscoördinator. De ondersteuningscoördinator bespreekt met de mentor de hulpvraag van de leerling en inventariseert of de ondersteuning van een leerlingbegeleider passend is. Leerlingbegeleiders hebben de nodige ervaring in het helpen bij problemen op sociaal-emotioneel gebied en problemen op het gebied van planning en structuur.

Omgaan met stress en faalangst

Sommige leerlingen maken zich heel druk voor toetsen en mondelinge overhoringen. Een beetje spanning hoort erbij, want dan presteer je beter. Soms loopt de spanning echter zo hoog op, dat je er last van krijgt. Dan presteer je juist minder goed of gaat het ten koste van je gedrag. Dan kun je wel wat hulp gebruiken. Deze hulp bieden wij op school in de vorm van een training voor de brugklas, onderbouw- en bovenbouwleerlingen.

Deze ondersteuning is erop gericht om onze leerlingen stress en faalangst te laten herkennen en te leren er beter mee om te gaan.

Voor informatie kun je contact opnemen met Ellen Küppers, e.kueppers@cals.nl of Sanne van Rhijn, s.van.rhijn@cals.nl, beiden trainer en coach bij CalsPlus.

Huiswerkondersteuning

De huiswerkondersteuning is een plek waar leerlingen onder toezicht, op school, aan hun schoolwerk kunnen werken. Er is geen extra begeleiding tijdens deze uren. Het huiswerktoezicht is kosteloos en beschikbaar op maandag, dinsdag tussen 15:00 en 16:30 uur en donderdag tussen 14:30 en 16:00 uur. Mentoren kunnen leerlingen uit klas 1 en 2 hiervoor aanmelden.

Wanneer kun je leerlingen bijvoorbeeld wijzen op de huiswerkondersteuning:

  • wanneer leerlingen aangeven zich thuis slecht te kunnen concentreren,
  • wanneer leerlingen aangeven geen rustige plek te hebben om aan school te kunnen werken,
  • wanneer een leerling vaak zijn schoolwerk niet op orde heeft,
  • wanneer een leerling dreigt uit te vallen.

Uitgangspunten:

  • Als je aangemeld bent voor de huiswerkondersteuning, dan ben je er ook.
  • In de huiswerkondersteuning ben je aan het werk met schoolwerk.
  • In de huiswerkondersteuning heerst een goede werksfeer. Leerlingen zijn stil aan het werk.
  • Leerlingen werken zelfstandig. Er wordt geen bijles gegeven. Natuurlijk is er wel ruimte voor vragen.
  • Een leerling meldt zich aan voor minimaal twee van de drie middagen.

Werkwijze aanmeldingen:

  • Mentoren bespreken de huiswerkondersteuning met hun leerling (en ouders)
  • Leerling akkoord? -> Mentoren melden leerlingen aan voor de huiswerkondersteuning met ouders en leerlingen in de cc via hwo.ng@cals.nl
    • Geef aan op welke dagen (min. twee van drie) de leerling graag wil komen
  • Coördinator huiswerkondersteuning nodigt leerling uit met startdatum en dagen dat de leerling welkom is. (ouders en mentoren in de cc).
  • Wanneer een leerling wil stoppen met de huiswerkondersteuning geeft deze dat aan bij de mentor. Na akkoord van ouders, kan een leerling worden afgemeld. Tot dat moment blijft de leerling wel komen.

Beter ga je leren

Ook dit schooljaar bieden wij wederom cursusreeksen aan op het gebied van studievaardigheden (‘beter ga je leren/studeren’). Deze cursusreeksen worden drie keer per jaar aangeboden.

In deze cursus krijgen leerlingen handvatten op het gebied van studievaardigheden en het nemen van eigen verantwoordelijkheid. Een aantal executieve functies staan hierbij centraal. Aan bod komt een stukje theorie, maar ook praktische oefeningen over o.a. plannen, motivatie, concentratie en de aanpak van het maak- en leerwerk. De cursus is bedoeld voor leerlingen die niet voldoende hebben aan de begeleiding van de mentor. De cursus mag niet botsen met een reguliere les.

Nt2

De afkorting NT2 staat voor Nederlands als tweede taal. Leerlingen die een andere taal dan Nederlands als moedertaal hebben en korter dan zes jaar Nederlands onderwijs hebben gevolgd, noemen we NT2-leerlingen.

NT2-leerlingen kunnen gebruik maken van een wekelijkse NT2-les. Gewerkt wordt in deze les aan lees-, schrijf-, spreek- en luistervaardigheid. Binnen al deze domeinen is het vergroten van de woordenschat een groot doel.

Naast deze ondersteuning hebben de leerlingen recht op:

  • extra tijd bij toetsen;
  • het gebruik van een woordenboek tijdens lessen en toetsen. Toegestane woordenboeken zijn:
    • een verklarend woordenboek Nederlands;
    • een woordenboek van Nederlands naar de thuistaal/moedertaal;
    • een woordenboek van de thuistaal/moedertaal naar het Nederlands.

De NT2-ondersteuner is de contactpersoon voor de ISK (Internationale Schakelklas) en verzorgt de organisatie en de uitvoer van een warme overdracht voor de leerlingen welke vanuit de ISK doorstromen naar het Cals College. Tevens kan de NT2-ondersteuner NT2-leerlingen in de eerste periode op het Cals College begeleiden in de overgang van onderwijs op de ISK naar het regulier onderwijs.

ECHA COACHING

Voor hoogbegaafde en cognitief sterke leerlingen is er op het Cals een peergroupprogramma opgezet. Gedurende het schooljaar wordt er groepsbegeleiding aangeboden gericht op psycho-educatie en vaardigheden. Daarnaast worden er allerlei activiteiten aangeboden waarbij het ontmoeten van gelijkgestemden en nieuwe dingen doen centraal staan. Naast het peergroupprogramma is er individuele begeleiding mogelijk als er een ondersteuningsbehoefte is.

    Extra ondersteuning

    Individuele begeleiding
    Individuele begeleiding van leerlingen met een vast contactpersoon om te werken aan persoonlijke doelen van de leerling, bijvoorbeeld op sociaal emotioneel gebied of werkhouding.

    Time-out/Calspluslokaal
    Een plek waar leerlingen terecht kunnen wanneer een situatie in de klas te veel spanning geeft om nog in de klas te blijven of bijvoorbeeld een rustige werkplek om een toets te maken.

    CalsPlus
    Leerlingen met een extra ondersteuningsbehoefte kunnen extra ondersteuning krijgen bij CalsPlus, met als doel hun onderwijsleerproces zo optimaal mogelijk te laten verlopen. Dit zijn leerlingen met bijvoorbeeld ontwikkelings- of gedragsproblemen, langdurig zieken of leerlingen met een beperking. 

    Observatie in de klas
    Waar nodig is het mogelijk om leerlingen of gehele klassen te observeren tijdens de les. Dit kan gedaan worden door de begeleider vanuit CalsPlus, maar ook door het interventieteam, aanwezig op school.

    Plaatsing en werkwijze in CalsPlus
    De mentor meldt de leerling via de schoolleider aan bij de ondersteuningscoördinator. De aanmelding wordt besproken in het schoolondersteuningsteam (SOT). Bij plaatsing in CalsPlus vindt een intakegesprek plaats met de leerling, de ouders, de mentor, de leerlingbegeleider/orthopedagoog van CalsPlus. In dit gesprek worden afspraken gemaakt over de hulpvraag en begeleiding van de leerling. Na twaalf weken is er een evaluatiegesprek.

    Voor leerlingen die ondersteuning vanuit CalsPlus krijgen, stelt de school een Ontwikkelingsperspectief (OPP) op. Hierin benoemen we kwaliteiten van een leerling en eventuele belemmerende factoren. We bekijken wat de situatie van de leerling nu is, wat het doel is, hoe we denken dat doel te bereiken en met behulp van welke middelen.

    Grenzen aan de ondersteuning
    In sommige gevallen overstijgt de hulpvraag en de ondersteuningsbehoefte van de leerling het onderwijsproces en de ondersteuning van CalsPlus.

    Hierbij zijn een aantal criteria van belang, leerbaarheid, kindproblematiek en hardnekkigheid daarvan, kindbelang, verzuim, veiligheid en reed ingezette middelen en de mate van succes hiervan.

    Deze criteria worden besproken en geëvalueerd met de betrokkenen rondom de leerling om te bepalen of het regulier onderwijs de juiste plaats is.  

    Soms blijkt pas na de plaatsing dat een leerling een door de school niet te verhelpen achterstand of stoornis heeft waardoor het goed volgen van ons onderwijs niet mogelijk is. Ons uitgangspunt is dan dat op basis van een nader onderzoek leerlingen worden herplaatst naar een andere onderwijsvorm.

    Wie werkt er bij CalsPlus
    De begeleiding van CalsPlus wordt vormgegeven door een gespecialiseerd team van orthopedagogen, begeleiders passend onderwijs, leerling begeleiders en een Master SEN/ECHA coach. 

    Voor vragen en verdere informatie kunt u contact opnemen met de ondersteuningscoördinator Petra van Dijk via p.van.dijk@cals.nl.

    Schoolondersteuningsteam (SOT)

    Als problemen van leerlingen (zowel op leergebied als op sociaal-emotioneel gebied) niet door de mentor kunnen worden opgelost, schakelt de jaarlaagverantwoordelijke/schoolleider het schoolondersteuningsteam (SOT) in. Het overleg van het SOT vindt iedere week plaats. Hieraan nemen de ondersteuningscoördinator en leden van het ondersteuningsteam deel aan. Het kan gaan om advies voor individuele ondersteuning van de leerling of om ondersteuning van de docenten en mentoren in hun ondersteuning van een leerling. 

    Doelen van het SOT zijn:

    • aangedragen leerlingen bespreken, ondersteuning op maat aanbieden en blijven monitoren van de voortgang,
    • alert blijven op risicoleerlingen van de interne ondersteuningslijst,
    • indien nodig, voorbereiden Groot Overleg/Multi Disciplinair Overleg (MDO).

    Groot Overleg/MDO

    Bij ingewikkelde situaties waarbij ook externe partijen betrokken zijn, plannen we indien nodig een groot overleg met alle betrokkenen om tot afstemming en duidelijke afspraken te komen.

    OAT

    Het Onderwijs Advies Team (OAT) is een samenwerking tussen medewerkers van het Cals College, een medewerker van het Sociaal Team Nieuwegein, een medewerker van leerplicht Nieuwegein en de jeugdarts en jeugdverpleegkundige vanuit de GGD. 

    Er vindt maandelijks overleg plaats tussen deze partijen om de zorg voor de leerlingen te verbeteren. Leerlingen kunnen alleen besproken worden als er een aanmeldformulier met toestemming van ouders aanwezig is. 

    Duofunctie Geynwijs/Movactor

    Het Cals College werkt samen met de jeugdprofessional van Geynwijs (Gemeente Nieuwegein) en de coordinator jongerenwerk VO van Movactor (Gemeente Nieuwegein). Vanuit Geynwijs is Marije Schiering het contactpersoon en vanuit Movactor is dit Reilif Bonse. Beide zijn enkele dagen per week werkzaam binnen het Cals College. Zij zullen begeleiding bieden aan jongeren van het Cals College, ook aan jongeren die niet woonachtig zijn binnen de gemeente Nieuwegein. 

    De kracht van deze duofunctie ligt in de open communicatie, waarbij de jongere centraal staat. Hierdoor ontstaat er een transparante samenwerking tussen betrokken partijen. De medewerkers vanuit de duofunctie werken vanuit de vrijwillige hulpverlening. Dit betekent dat er een hulpvraag van ouders en/of jongere moet liggen. De jeugdprofessionals kunnen in overleg met ouder(s), leerling en school inventariseren welke ondersteuning het beste aansluit bij de hulpvraag van een leerling. Er wordt een gesprek op school ingepland om vervolgens met elkaar te onderzoeken welke ondersteuning passend is. Soms is een aantal gesprekken met een jeugdprofessional voldoende om weer richting te geven, indien er meer ondersteuning nodig is kan er in samenspraak een gespecialiseerde zorgaanbieder ingezet worden. Deze werkwijze wordt in een eerste gesprek vrijblijvend uitgelegd. 

    Voor meer informatie kun je contact opnemen met de ondersteuningscoördinator Petra van Dijk via p.van.dijk@cals.nl of met Marije Schiering en Reilif Bonse via sociaalteam.ng@cals.nl


    Jeugdgezondheidszorg

    DE GGD OP HET VOORTGEZET ONDERWIJS

    Aan elke school in het voortgezet onderwijs in de provincie Utrecht is een jeugdgezondheidszorgteam (JGZ) van GGD regio Utrecht verbonden. Dit team bestaat uit een jeugdarts en jeugdverpleegkundige. De Jeugdgezondheidszorg van de GGD regio Utrecht is er voor kinderen, jongeren en hun ouders om hen te adviseren en te ondersteunen bij gezond en veilig opgroeien.

    Gezondheidsonderzoeken op school
    In de onderbouw en bovenbouw (klas 2 en 4) nodigen we jongeren uit voor een gezondheidsonderzoek met als motto ‘Gezond leven? Check het even!’.

    Het onderzoek is bedoeld om jongeren stil te laten staan bij hun gezondheid en hun leven, op school, thuis en in hun vrije tijd en ze uit te nodigen om vragen en twijfels die er wellicht zijn te stellen. Indien nodig kunnen we ondersteunen met informatie en advies of verwijzen naar hulp.

    Ouders ontvangen in het jaar dat hun kind wordt uitgenodigd voor het gezondheidsonderzoek een brief met informatie over het onderzoek. Meer informatie hierover is te vinden in de volgende link www.ggdru.nl/mijn-kind/contactmomenten

    Voor vragen over gezondheid
    Voor deze onderzoeken zijn wij als jeugdgezondheidszorgteam regelmatig aanwezig op school. Zoek gerust contact als je vragen hebt.

    De jeugdverpleegkundige kan goed met je meedenken als je vragen hebt over bijvoorbeeld uiterlijk, gezondheid, hoe het thuis gaat, vrienden, school, gepest worden, ongelukkig zijn, ongewenste intimiteiten, alcohol, verliefdheid, drugs, enzovoort.

    De jeugdarts kan je ook helpen bij zulke vragen, maar ook bij vragen over je groei, puberteitsontwikkeling, ogen en oren, of als je iets wil weten over ADHD, autisme of over bijvoorbeeld angstige of depressieve gevoelens.

    Ziekteverzuim en SOT (schoolondersteuningsteam)
    De jeugdarts werkt intensief samen met school, ouders en jongeren op het gebied van ziekteverzuim. Iedereen is wel eens ziek. Dat kan natuurlijk gebeuren. Problematisch wordt het als een jongere langdurig of vaak ziek is. De kans op leerachterstanden, afglijden naar een lager onderwijsniveau of voortijdig schoolverlaten is dan groter. Bij langdurig of regelmatig verzuim werken school, leerplicht en de jeugdarts samen met de jongere en ouders aan een snelle terugkeer naar school. Gezamenlijk wordt een plan van aanpak opgesteld, hierbij wordt gekeken wat nodig is om zo optimaal mogelijk te kunnen deelnemen aan het onderwijs.

    Het vroegtijdig reageren op ziekteverzuim is van groot belang. Hoe korter het verzuim, hoe kleiner de leerachterstand en hoe soepeler de terugkeer naar school kan verlopen. Het tijdig inzetten van ondersteuning voorkomt inzet van zwaardere hulp in de toekomst.

    De jeugdarts wordt verder betrokken bij problemen in ontwikkeling, gedrag, groei, psychosociaal en problemen bij het zien en horen en neemt op afroep deel aan het SOT overleg.

    Het hele jaar bereikbaar
    Ook buiten de onderzoeken is de GGD regio Utrecht het hele jaar door bereikbaar voor vragen en advies over gezond opgroeien.

    • Service Center JGZ 033 – 460 00 46 of jeugdgezondheidszorg@ggdru.nl. Voor vragen over ontwikkeling en gezondheid of contact met de jeugdarts of jeugdverpleegkundige van de school.
    • JouwGGd.nl: website met alles over gezondheid voor jongeren, onder andere met chatmogelijkheid.

    Aan het begin van het nieuwe schooljaar en voor de start van de gezondheidsonderzoeken volgt via een nieuwsbrief van de GGD aanvullende informatie over de onderzoeken. Tevens worden in die nieuwsbrief de contactgegevens van de jeugdarts en de jeugdverpleegkundige die aan school verbonden zijn, vermeld.

    Vanuit de GGD regio Utrecht zijn onderstaande contactpersonen betrokken bij de school:

    Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling

    Een meldcode voor huiselijk geweld en kindermishandeling helpt professionals, zoals huisartsen, leerkrachten en medewerkers van jeugdhulpinstellingen, goed te reageren bij signalen van dit soort geweld. Het is de professionele norm om een melding te doen bij Veilig Thuis als er vermoedens zijn van ernstig huiselijk geweld of ernstige kindermishandeling. Om te bepalen of daar sprake van is, gebruiken professionals een afwegingskader in de meldcode. Aan de hand van vijf stappen bepalen professionals of ze een melding moeten doen. In stap vijf worden twee beslissingen genomen: het besluit of de melding bij Veilig Thuis noodzakelijk is en, vervolgens het besluit of het zelf bieden of organiseren van hulp tot de mogelijkheden van zowel de school als de betrokkenen (ouders) behoort. Meer informatie leest u op de website van rijksoverheid.

    Vertrouwenspersonen

    Het kan gebeuren dat jij of iemand anders op een ongewenste manier wordt benaderd, bijvoorbeeld als er sprake is van (seksuele) intimidatie, discriminatie, agressie, geweld of pesten. Als jij denkt dat er sprake is van ongewenst gedrag, houd het dan niet voor je, maar bespreek het, ook als je getuige bent.

    Je kunt bijvoorbeeld praten met een vertrouwenspersoon. De vertrouwenspersonen luisteren naar je en gaan zorgvuldig met je informatie om. In zo’n gesprek bekijken jullie samen welke mogelijke vervolgstappen er zijn.

    Je verhaal doen bij iemand kan al voor veel opluchting zorgen. De vertrouwenspersonen op het Cals zijn Karin Smeets (docent Nederlands) en Judith van der Zande (docent aardrijkskunde). Je kunt hen bereiken via: vertrouwenspersoon.ng@cals.nl., de Cals app of Teams.

    Zij geven advies en kunnen de leerlingen doorverwijzen naar één van onze leerlingbegeleiders, Geynwijs of advies geven met betrekking tot vervolgstappen. Voor officiële klachten is er een klachtenregeling.

    Behalve met onze interne vertrouwenspersonen kun je als leerling (en ouders) er ook voor kiezen om met een externe vertrouwenspersoon in gesprek te gaan. Voor onze school is dat Anya Wiersma. Je kunt haar bereiken door een mail te sturen naar: ijgenweizer@gmail.com.

    Document Schoolondersteuningsprofiel 2023 2024 Cals College Nieuwegein

    Schoolondersteuningsprofiel

    In ons schoolondersteuningsprofiel leggen wij vast welke ondersteuning wij kunnen bieden aan leerlingen. Dit zowel voor leerlingen met als zonder extra ondersteuningsbehoefte.