Naamgever Cals College
Het Cals College is vernoemd naar de oud-minister van Onderwijs en Wetenschappen dhr. Jo Cals (1914-1971). Als minister van Onderwijs was hij verantwoordelijk voor de invoering van de zogenaamde Mammoetwet. Deze wet betekende een herstructurering van het voortgezet onderwijs, waardoor een goede doorstroming tussen schoolsoort mogelijk werd. Daarmee kwam een einde aan de oude Mulo, MMS en HBS opleiding.
Op 12 december 1975 is het Cals College Nieuwegein officieel geopend door mevrouw Cals-van der Heijden, de weduwe van de vroegere onderwijsminister.
Het Cals College IJsselstein is in 1997 officieel geopend door mevr. drs. K.Y.I.J. Adelmund, staatssecretaris van het ministerie OCW, in aanwezigheid van Noud Cals, zoon van de naamgever.
Vakanties 2024-2025
Hieronder vind je alle vakanties van volgend schooljaar.
In de agenda van de Cals College app staan alle overige ingeplande activiteiten.
HERFSTVAKANTIE
zaterdag 26 oktober t/m zondag 3 november 2024
KERSTVAKANTIE
zaterdag 21 december 2024 t/m zondag 5 januari 2025
VOORJAARSVAKANTIE
zaterdag 22 februari t/m zondag 2 maart 2025
Goede vrijdag
Geen vrije dag
MEIVAKANTIE
zaterdag 19 april t/m maandag 5 mei 2025
HEMELVAARTSDAG
donderdag 29 mei en vrijdag 30 mei 2025
PINKSTEREN
maandag 9 juni 2025
ZOMERVAKANTIE
zaterdag 19 juli t/m zondag 31 augustus 2025
HIJN scholengroep
Cals College Nieuwegein, Cals College IJsselstein, College de Heemlanden en Houtens vallen bestuurlijk onder HIJN scholengroep. Cals IJsselstein bevat de onderwijsniveaus atheneum, havo, mavo, kader en basis. Daarnaast bieden ze leerwegondersteunend onderwijs en leerwerktrajecten.
Cals Nieuwegein biedt de onderwijsniveaus havo, atheneum, gymnasium en het tweetalig havo, atheneum en gymnasium aan.
Binnen de HIJN scholengroep zijn er een aantal regelingen die van toepassing zijn op de vier scholen. Het gaat om de volgende regelingen:
- Klachtenregeling
- Privacyreglement leerlingen
Je kunt deze vinden op de website van HIJN scholengroep www.hijnscholengroep.nl. Tevens vind je er het jaarverslag. De klachtenregeling kun je ook hieronder te vinden.
Klachtenregeling HIJN scholengroep
Vertrouwenspersonen
Aan de school zijn interne vertrouwenspersonen verbonden. Bij de interne vertrouwenspersonen kun je informatie inwinnen over de eventueel te volgen klachtenprocedure. De keuze over de te volgen procedure ligt uiteraard bij de klager. Ook kan er contact worden opgenomen met de vertrouwensinspecteur.
Voor klachten over seksuele intimidatie, seksueel misbruik, ernstig fysiek of geestelijk geweld, discriminatie, onverdraagzaamheid of extremisme informeer je de rector. De rector doet dan melding bij de vertrouwensinspecteur. Je kunt ook zelf bellen met het centraal meldpunt vertrouwensinspecteurs 0900-1113111 (lokaal tarief).
MEER INFORMATIE
Voor vragen over onderwijs bel je met Postbus 51: 0800-8051 (gratis) of ga je naar www.rijksoverheid.nl. Je kunt ook bellen met 088-6050101, het informatie- en adviesnummer voor ouders met vragen over het onderwijs, zoals rechten en plichten of wet- en regelgeving. Het nummer is bereikbaar op schooldagen tussen 10:00 en 15:00 uur. Of raadpleeg de website www.oudersonderwijs.nl.
Of neem contact op met de Inspectie voor het onderwijs, www.onderwijsinspectie.nl.
Camerabewaking
Ter bevordering van de veiligheid maakt het Cals College zowel binnen als buiten het gebouw gebruik van camerabewaking. Voor meer informatie hierover verwijzen wij graag door naar het protocol camerabewaking.
Scholen op de kaart
Via Scholenopdekaart.nl kun je u scholen met elkaar vergelijken op het gebied van resultaten, waardering, onderwijsbeleid en bedrijfsvoering. Ook het Cals College vind je hier.
Passend onderwijs
Het Cals College is een school voor – afhankelijk van de vestiging – atheneum, havo, mavo, kader, basis, (tweetalig) havo, vwo en gymnasium. Leerlingen zouden hun diploma binnen de normaal hiervoor staande tijd en met de ondersteuning die de school kan bieden, moeten kunnen halen. Onze extra ondersteuning is altijd van beperkte duur en zetten we alleen in als dat nodig is om ons onderwijs goed te kunnen volgen. Bovendien moet de ondersteuning verbetering opleveren. Na deze extra ondersteuning wordt de leerling weer in staat geacht het diploma binnen de gestelde tijd te halen zonder verdere hulp. Heel soms blijkt pas na plaatsing dat een leerling een door de school niet te verhelpen achterstand of stoornis heeft, waardoor het goed volgen van ons onderwijs niet mogelijk is. Ons uitgangspunt is dan, dat leerlingen worden herplaatst naar een andere onderwijsvorm.
Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling
Een meldcode voor huiselijk geweld en kindermishandeling helpt professionals, zoals huisartsen, leerkrachten en medewerkers van jeugdhulpinstellingen, goed te reageren bij signalen van dit soort geweld. Het is de professionele norm om een melding te doen bij Veilig Thuis als er vermoedens zijn van ernstig huiselijk geweld of ernstige kindermishandeling. Om te bepalen of daar sprake van is, gebruiken professionals een afwegingskader in de meldcode. Aan de hand van vijf stappen bepalen professionals of ze een melding moeten doen. In stap vijf worden twee beslissingen genomen: het besluit of de melding bij Veilig Thuis noodzakelijk is en, vervolgens het besluit of het zelf bieden of organiseren van hulp tot de mogelijkheden van zowel de school als de betrokkenen (ouders) behoort.