Communicatie

Informatievoorziening

Communicatie

We vinden het belangrijk om ouders op de hoogte te houden van de vorderingen en het welzijn van hun kind. Tevens houden we je graag op de hoogte van de ontwikkelingen op onze school. We zetten verschillende communicatiemiddelen om dit te realiseren.

Cals College app

De Cals College app gebruiken ouders voor het lezen van nieuws en berichten, voor contact met de school en de mentor, voor het plannen van gesprekken en het invullen en onderteken van formulieren. Deze onderdelen zijn direct in de app te vinden. Er zijn twee onderdelen die u vanuit de Cals College app kunt benaderen, maar die niet in de app zijn verwerkt: facturen (WIS Collect) en Magister.

Leerlingen gebruiken de Cals College app voor contact met hun mentor.

Magister

Magister is het leerling-administratiepakket waarmee de school werkt. Zowel ouders als leerlingen krijgen een account om in te loggen. Zo kun je meekijken met jouw kind en het indien nodig begeleiden. Ook zetten we Magister in bij de tafeltjesavonden. Leerlingen gebruiken hun account voor de ELO (Elektronische Leer Omgeving) en kunnen er hun rooster, huiswerk, studiewijzers en digitaal lesmateriaal vinden.

Wat kunt u doen via Magister:

  • De cijfers en aanwezigheid van jouw kind zien;
  • Onderdelen van de ELO zien, zoals studiewijzers en digitaal lesmateriaal;
  • Kijken wanneer huiswerk gepland staat.

De verschillende handleidingen van Magister zijn hier te vinden.


Communicatie

We versturen informatie aan leerlingen en ouders in de Cals College app. Dit is gekoppeld aan het in Magister geregistreerde e-mailadres. Het is niet mogelijk twee e-mailadressen in één veld in te voeren. Wijzigingen van bijvoorbeeld telefoonnummer en/ of mailadres kun je zelf doen, zodat alles up-to-date is. Wil je andere informatie aanpassen? Stuur dan een mail naar ons secretariaat:  nieuwegein@cals.nl.

Magister

Magister is tijdens de zomervakantie gesloten en staat weer open in het nieuwe schooljaar.

Magister is het administratiepakket waarmee de school werkt. Zowel ouders/verzorgers als leerlingen krijgen een account om in te loggen. Zo kunnen ouders/verzorgers meekijken met hun kind en het zo nodig begeleiden. Leerlingen gebruiken hun account voor de ELO (Elektronische LeerOmgeving) en kunnen er hun rooster, cijfers, huiswerk, studiewijzers en digitaal lesmateriaal vinden.

Er kunnen geen rechten worden ontleend aan de resultaten die vermeld staan. De definitieve resultaten worden uiteindelijk vastgesteld tijdens de rapportvergaderingen. Het rapportcijfer is het voortschrijdend gemiddelde van behaalde resultaten.

Wat kun je doen via Magister:

  • de cijfers en aanwezigheid van jouw kind zien;
  • onderdelen van de ELO zien, zoals studiewijzers en opdrachten;
  • kijken wanneer huiswerk gepland staat;
  • inschrijven voor en deelnemen aan de tafeltjesavond.

PROTOCOL INFORMATIEVERSTREKKING GESCHEIDEN OUDERS

Wanneer onze school te maken krijgt met gescheiden ouders, is het belangrijk dat er duidelijkheid bestaat over de manier waarop de communicatie en informatieverstrekking verlopen.
De school volgt hiervoor de wettelijke regels en uitspraken van de Landelijke Klachtencommissie. Voor onze school is het ‘protocol informatieverstrekking aan gescheiden ouders’ van toepassing. Bekijk het protocol hier.

Een korte weergave van enkele delen van het protocol:

  1. Ouders doen bij de inschrijving melding van de gezinssituatie waarin het kind opgroeit en de gezagsrelatie tot de (afzonderlijke) ouders. Indien van toepassing zijn de namen, adressen en contactgegevens van beide ouders bij de school bekend.
  2. Ouders doen zo spoedig mogelijk aan de school melding van een wijziging van de gezinssituatie waarin het kind opgroeit en de gezagsrelatie tot de (afzonderlijke) ouders.
  3. Als beide ouders het ouderlijke gezag hebben en de ouders hebben de school laten weten dat een van hen als contactpersoon fungeert, gaan we er van uit dat deze ouder de andere ouder op de hoogte brengt van de voortgang van de ontwikkeling van het kind en andere relevante informatie over het kind, de klas en de school. Als er geen contactpersoon bij de school bekend is, informeert de school beide ouders.
  4. Als beide ouders het ouderlijke gezag hebben en de school weet dat de ouders geen contact hebben en/of elkaar niet informeren, biedt de school de informatie in gelijke mate aan beide ouders aan.
  5. Als één ouder het ouderlijke gezag heeft, volstaat de school met informatievoorziening aan deze ouder. De ouder zonder ouderlijk gezag kan zelf (schriftelijk) verzoeken om informatie over het kind.
  6. Vraagt een ouder zonder ouderlijk gezag om informatie bij de school, dan informeert de school de met het ouderlijke gezag belaste ouder hierover.
  7. In het geval sprake is van ouderlijk gezag omvat de te verstrekken informatie tenminste de schoolgids, nieuwsbrieven, uitnodigingen voor oudergesprekken, ouderavonden en schoolactiviteiten, rapporten/toetsresultaten en overige relevante informatie over het kind, de klas of de school.
  8. In het geval geen sprake is van ouderlijk gezag omvat de te verstrekken informatie de rapporten/toetsresultaten en informatie over de schoolloopbaan.
  9. Het staat de school vrij om een oudergesprek te voeren met de ouder die niet met het gezag is belast, maar de school is daar niet toe verplicht.

Handleidingen Magister

Magister
Magister Handleiding Kennismaking Ouderavond En Ziekmelden
Magister
Magister Handleiding Wijzigen Gegevens
Magister
Magister Wachtwoord Herstellen
Magister
Magister Web Voor Leerlingen En Ouders

Learning Ambassadors

Learning Ambassadors (LA) zijn leerlingen die hebben aangegeven mee te willen denken en praten over onderwijs op het Cals College Nieuwegein. De LA hebben een vaste plek in de Cals organisatie. Er is een kernteam van LA dat wordt aangevuld met leerlingen die voor een bepaalde opdracht worden ingezet.

Ze kijken mee naar ons onderwijs door als observator van (andere dan de eigen) lessen aan de slag te gaan, nadat ze een workshop over feedback geven hebben gevolgd. LA analyseren en bespreken lessen met elkaar en met docenten na. Door het perspectief van de leerling mee te nemen, draagt deze evaluatie bij aan beter onderwijs.

Alle geledingen binnen de school kunnen gebruikmaken van deze groep leerlingen. Zo kan een bepaald groepje LA worden gevraagd aan te schuiven bij bijvoorbeeld de bespreking over (vreemde) taalonderwijs, het formatief werken, cultuuronderwijs, het mentoraat, de rol van bovenbouwleerlingen binnen school of een vraag vanuit de interne dienst.

We streven ernaar één keer per jaar een leerlingconferentie te houden waarop leerlingen onderwerpen bespreken die door henzelf en vanuit de organisatie zijn aangedragen. Er zijn twee docenten die de LA aansturen, maar het kernteam moet ook zo veel mogelijk zelfstandig opereren.

Thema-avonden en medezeggenschap 

Viermaal per jaar organiseren we een thema-avond, waar ouders op intekenen. Het zijn de avonden met actuele onderwijskundige schoolbrede thema's waarover de school graag in contact wil zijn met ouders. Denk daarbij aan het mentoraat, de lessenen het onderwijs, motivatie bij jongeren, de relatie ouder-school, keuzebegeleiding enzovoort. Deze thema-avonden worden door ouders en school samen voorbereid. Interesse om daaraan bij te dragen? Mail dan naar nieuwegein@cals.nl.

De medezeggenschapsraad

Het Cals College is onderdeel van HIJN scholengroep. HIJN scholengroep kent een gemeenschappelijke medezeggenschapsraad (GMR) die bestaat uit personeelsleden, leerlingen en ouders van de verschillende scholen. De GMR praat over thema’s op stichtingsniveau, zoals het meerjaren strategisch beleidsplan, het financieel beleid, de klachtenregeling van de stichting en de centrale ondersteuning. Een GMR kan ook het initiatief nemen om een onderwerp aan te snijden wanneer dit een meerderheid van de scholen betreft. De GMR overlegt met het bevoegd gezag, d.i. het College van Bestuur, en ze heeft instemmings- of adviesrecht voor beleidsbeslissingen op stichtingsniveau De voorzitter van de GMR is Dirk Struijk en de secretaris is Edwin Wolswinkel. Meer informatie over de GMR kunt u lezen op www.hijnscholengroep.nl 

Het Cals College heeft een eigen medezeggenschapsraad (MR). Ouders, leerlingen en personeelsleden kunnen zich verkiesbaar stellen voor deze raad. De MR praat onder andere over de onderwijskundige doelen van de school, het schoolplan, het financieel beleid van de school en de organisatie van de school. De MR overlegt met de rector als vertegenwoordiger namens het bevoegd gezag en ze heeft instemmings- of adviesrecht voor beleidsbeslissingen op vestigingsniveau. Daarmee zijn de GMR en MR-en de hoogste democratische organen binnen de school. Meer informatie over de MR op een bepaalde school, kunt u opvragen bij de leiding van de school.

Als er plaatsen vrij zijn in de oudergeleding van de GMR of de MR, verspreiden we een oproep onder alle ouders.

Samenstelling van de MR 2022-2023

MR Cals College Nieuwegein

Personeelsgeleding

OudergeledingLeerlinggeleding
dhr. E. Wolswinkel (voorzitter)dhr. B. KarakayaLaura Cosentino
dhr. P. Kroes (secretaris)dhr. W. OverbeekYara Ourabi Al Beirouti
mevr. F. van Hemertdhr. G. RunneboomSven Klein Gunnewiek
mevr. S. Kolenbrander
dhr. E. Verhoef
mevr. K. van Houdt

MR Cals College IJsselstein

Personeelsgeleding

Oudergeleding

Leerlinggeleding
dhr. R. Ausmamw. M. KintsRosalina Jawalapersad

mw. J. van Balen

mw. I. StiltingOlle Ponstee
dhr. D. Struijk (voorzitter)
mw. A. Protzman (secretaris)

Vertegenwoordiging Cals College GMR HIJN scholengroep

dhr. D. Struijk (voorzitter)
mw. J. van Balen (secretaris)
dhr. E. van Wolswinkel
mevr. S. Kolenbrander
Roulerend: 1 ouder en 1 leerling per vestiging

Bestuurder
Dick Looyé

Ambtelijk secretaris
Janine du Mosch

Contact

Wil je contact opnemen met de MR? Stuur dan een mail naar MRoudersCals@gmail.com.

Social Media

Het Cals doet regelmatig verslag op verschillende sociale media van activiteiten die plaatsvinden, media waarin we staan en dergelijke. Volg ons/ like de pagina’s en blijf zo op de hoogte!

Toestemming gebruik beeldmateriaal

Waarom maken we beeldmateriaal (foto’s en video’s)?
We vinden het van toegevoegde waarde om beeldmateriaal beschikbaar te stellen om een beeld te geven van activiteiten en de sfeer die op school heerst. Dit is afhankelijk van de activiteit zowel leuk voor leerlingen, ouders als ook medewerkers.

We gebruiken beeldmateriaal voor drie doeleinden:

  • In de Cals College app, om verslag te doen van schoolactiviteiten (online in een beveiligde omgeving). De beelden zijn beschikbaar voor leerlingen en ouders.
  • Als illustratie bij schoolbrochures, posters en flyers (gedrukte middelen).
  • Ten slotte gebruiken we foto’s op sociale media zoals Facebook, Instagram en LinkedIn en op de website van het Cals College (online). Ook op deze media laten we graag zien wat er op onze school gebeurt en welke activiteiten we organiseren.

We plaatsen uitsluitend foto’s die een positief beeld van leerlingen geven. En stoort een leerling zich een keer aan een foto, dan halen we die zonder discussie weg.

Ten behoeve van de opleiding en scholing van docenten worden sommige lessen gefilmd. Deze beelden worden slechts intern voor dit doel gebruikt. Beelden van leerlingen worden niet voor openbare publicatie gebruikt. Om deze reden vragen we je hier geen aparte toestemming voor.

Als we beeldmateriaal voor een ander doel willen gebruiken, dan op het antwoordformulier vermeld staat, nemen we contact met je op.

Toestemming
Vanwege de AVG-wetgeving moeten we onder andere toestemming vragen voor het gebruik van beeldmateriaal. Voor leerlingen jonger dan 16 jaar moeten de ouders toestemming geven, leerlingen vanaf 16 jaar doen dat zelf. Hiervoor ontvangen ze een mail waarin deze toestemming wordt gevraagd. Ouders en leerlingen ouder dan 16 jaar ontvangen hierover een e-mail waarin zij al dan niet toestemming kunnen aangeven. Deze e-mail wordt aan het begin van het schooljaar verstuurd, of op de dag dat je 16 wordt. De afzender is Cals College IJsselstein. Let op, deze mail kan in je spam binnenkomen.

Ons advies om de keuze voor toestemming samen te bespreken. Zo weten ouder en kind van elkaar wat de toestemming is, zodat dit duidelijk is in het geval er foto's gemaakt worden.

Ouders kunnen altijd besluiten om die toestemming niet te geven, of om eerder gegeven instemming in te trekken.

Heb je hier vragen over? Neem dan contact op met de afdeling communicatie, communicatie.nieuwegein@cals.nl.

Informatie veilig versturen

Het Cals College gebruikt ZIVVER voor het veilig versturen van privacygevoelige informatie
Vanaf februari 2021 gebruikt het Cals College ZIVVER om vertrouwelijke informatie veilig te versturen. Hierdoor versturen wij gevoelige informatie volledig beveiligd en versleuteld. Zo kan niemand anders dan jij de inhoud van een vertrouwelijke e-mail lezen.

Hoe open je een bericht dat via ZIVVER is verstuurd?
Heb je een e-mail ontvangen van een medewerker van het Cals College via ZIVVER? Dan open je dit bericht door op de blauwe link met de tekst ‘Klik voor bericht’ te klikken. Je wordt dan automatisch doorgestuurd naar de beveiligde omgeving van ZIVVER. Eventueel moet je hier ook een wachtwoord of sms-code invoeren (zie hieronder). Via deze link lees je informatie over hoe iemand zonder ZIVVER-account een bericht ontvangt en leest.

Bericht openen met een toegangscode
Je hebt een beveiligd bericht ontvangen. Degene die jou het bericht stuurt, wil zeker weten dat alleen jij het bericht kunt lezen. De afzender heeft daarom een toegangscode aan jou gecommuniceerd. Klik op ’Klik voor bericht’ en vul deze code in. Nu kun je het bericht lezen. Heb je geen toegangscode ontvangen? Neem dan contact op met de afzender.

Bericht openen met een SMS-code
Je hebt een bericht ontvangen dat is beveiligd met een SMS-code. Degene die jou het bericht stuurt, wil zeker weten dat alleen jij het kunt lezen. Daarom sturen wij bij het openen een code naar jouw mobiele telefoon. Klik op ‘Klik voor bericht’ en daarna op ‘SMS sturen’. Vul dan de code in die je op je telefoon ontvangt. Nu kun je het bericht lezen.

Wil je reageren op een e-mailbericht dat via ZIVVER is verstuurd?
Je leest het bericht dat via ZIVVER is verstuurd op een beveiligde webpagina. Wil je op het bericht reageren? Dat kan dan op deze pagina. Onder het ontvangen bericht kun je direct jouw reactie typen. Je verzendt deze reactie door op de verzendknop te klikken. Wanneer de ontvanger hierop reageert, ontvang je weer een notificatie per e-mail.

Geef wijzigingen in e-mailadres en telefoonnummer door aan ons!
Het is belangrijk dat je wijzigingen in e-mailadres of mobiele telefoonnummer direct aan ons doorgeeft. Ouders van leerlingen kunnen dit bijvoorbeeld zelf wijzigen in Magister. Op deze manier kunnen wij veilig met jou blijven communiceren.

Vragen?
Heb je vragen over een ontvangen e-mailbericht? Kun je het ontvangen bericht niet openen? Of heb je vragen over ZIVVER? Neem dan graag contact met ZIVVER op: support@zivver.com. Meer weten? https://www.zivver.nl.