Onderwijs

Onderwijs

DOELSTELLINGEN

Tijdens de middelbare schooltijd beleven leerlingen een enorme groeispurt. Letterlijk en figuurlijk, lichamelijk en mentaal. Om je goed te kunnen ontplooien is een prettige omgeving nodig. Vanuit onze kernwaarden werken de mentor, docenten en leerlingbegeleiders samen met de leerlingen aan hun toekomst. We zijn duidelijk in wat wij van hen verwachten en denken mee over wat ze nodig hebben om het beste uit zichzelf te halen. We geven de leerlingen extra ruimte als ze wat sneller gaan en we helpen ze als ze ergens minder goed in zijn. Daarnaast organiseren we allerlei activiteiten die niet alleen leuk zijn, maar waarvan ze ook groeien, zoals workshops, excursies en internationale reizen.

KERNWAARDEN CALS IJSSELSTEIN

We richten ons op de toekomst, hechten waarde aan verbinding, respect en ontmoeting. De sfeer binnen de school draagt bij aan hoe we met elkaar omgaan en daar werken we samen aan. We zien elke leerling als een uniek individu. We vinden het belangrijk dat wat onze leerlingen leren in verbinding staat met de wereld om hen heen, dat het nuttig is, zodat zij zich op de toekomst kunnen voorbereiden.

Vier SCHOLEN

We vormen samen met Cals College Nieuwegein, College de Heemlanden en Houtens bestuurlijk één school binnen de HIJN scholengroep. Meer informatie over HIJN scholengroep vind u op www.hijnscholengroep.nl. Cals IJsselstein bevat de onderwijsniveaus atheneum, havo, mavo, kader en basis. Daarnaast bieden we leerwegondersteunend onderwijs en leerwerktrajecten.

PLAATSING

Het Cals College neemt het advies van de basisschool als uitgangspunt voor de plaatsing van uw zoon of dochter in een brugklas. Dit advies moet minimaal op basis-niveau zijn. Daarnaast mogen leerachterstanden en sociale problematiek slechts beperkt van omvang zijn. Voor plaatsing in het lwoo is een beschikking nodig van de Regionale Verwijzings Commissie. Om deze beschikking te kunnen afgeven moet de leerling getest worden. Ouders kunnen een testaanvraag bij de aanmelding indienen. Daarnaast worden sommige kinderen getest op grond van afspraken in het samenwerkingsverband van alle scholen voor voortgezet onderwijs in deze regio.

Onderwijsmogelijkheden

Op Cals IJsselstein start je in een tweejarige brugklas. Na het tweede jaar ga je verder op het onderwijsniveau dat bij je past. Onderstaande tabel geeft een overzicht van de mogelijkheden. 

leerjaar 1havo/atheneum*mavo/havokader/mavo***basis/kader***
leerjaar 2havo/atheneum*
mavo/havokader/mavo***basis/kader***

leerjaar 3
havo/atheneum* 
mavokaderbasiskaderLeer-werk-traject
leerjaar 4
havo**
mavokaderbasiskaderLeer-werk-traject
leerjaar 5havo

* Latijn naar keuze
** Atheneum volg je vanaf de vierde klas via de bovenbouw op Cals Nieuwegein                                             *** Mogelijkheid tot leerwegondersteuning (lwoo)

Onze onderwijsniveaus

Atheneum

Op Cals IJsselstein kun je tot en met de derde klas het atheneum volgen. Je oriënteert je dan net als bij de andere niveaus op de drie leerroutes. Vanaf de vierde klas stap je over naar onze locatie in Nieuwegein. Op het atheneum leer je kennis en vaardigheden die je voorbereiden op het wetenschappelijk onderwijs.

Havo

De havo is een vooropleiding voor het hoger beroepsonderwijs (hbo). In deze onderwijsvorm krijg je van origine vooral theorievakken. Uniek op het Cals is dat we ook havoleerlingen praktijkgericht onderwijs geven. Hierdoor ontdek je de koppeling tussen de theorie en de praktijk en dat geeft extra motivatie om te leren en succesvol te worden in jouw vakgebied.

In de onderbouw maak je kennis met de drie leerroutes via de praktijkvakken. We begeleiden je bij het maken van een keuze die bij je past voor één van de leerroutes. Je kiest dan de vakken die daarbij horen en doet daar eindexamen in. Het praktijkgerichte onderwijs in de bovenbouw van de havo is nog volop in ontwikkeling, ook op landelijk niveau. Wij volgen deze ontwikkelingen op de voet en sluiten ons onderwijs daarop aan.

Mavo

Op de mavo bereiden we je voor op het middelbaar beroepsonderwijs of je kan hierna doorstromen naar de havo. Binnen deze opleiding staan zowel theorie- als praktijkvakken centraal. Afhankelijk van je schooladvies start je in een kader/mavo brugklas of in een mavo/havo brugklas. In de brugklas maak je kennis met de drie leerroutes die we aanbieden.

Via deze oriëntatie kun je uiteindelijk een richting kiezen die aansluit bij jouw interesse. Na het tweede jaar kies je voor één van de leerroutes waarin je je gaat specialiseren. Je kiest dan de vakken die hierbij passen en daar doe je eindexamen in. Een praktijkstage is onderdeel van alle drie de leerroutes in de bovenbouw.


Basis/kader

De basis/kaderopleiding bereidt je voor op het middelbaar beroepsonderwijs. In vier jaar tijd ontwikkel je kennis en competenties die je nodig hebt om de vakman of vakvrouw te worden in de richting waarvoor je kiest. Hierbij heb je zowel theorievakken, maar ook veel praktijkvakken. In de onderbouw maak je kennis met de drie leerroutes en in de bovenbouw kies je één van de volgende profielen, die vallen onder de leerroutes:

Leerroute Technologie & Duurzaamheid

  • Bouwen, Wonen & Interieur
  • Mobiliteit & Transport
  • Produceren, Installeren & Energie

Leerroute Maatschappij & Ondernemen

  • Economie & Ondernemen

Leerroute Mens & Gezondheid

  • Zorg & Welzijn

Lwoo
Het kan zijn dat je wel de capaciteit hebt een basis-/kaderdiploma te halen, maar extra begeleiding nodig hebt. Je hebt een achterstand opgelopen waardoor we verwachten dat je moeite zult hebben met het standaard programma. In dat geval bieden we het leerwegondersteunend onderwijs (lwoo) aan. De klassen zijn kleiner zodat er tijd is om individueler te werken. Zo kun je toch een diploma halen op basis- of kaderniveau met doorgroeimogelijkheden.

Leerwerktraject
In de bovenbouw van de basis, voornamelijk in klas 4, kun je een leerwerktraject (lwt) volgen. Je leert dan vooral buiten school bij een echt bedrijf. Je bent dan maximaal drie dagen bij een bedrijf aan het werk. Je hebt hierdoor minder vakken. Naast je praktijkvakken heb je de vakken Nederlands en rekenen. Het is een individueel programma, waarbij je vooral praktisch werkt. Stagelopen is een belangrijk onderdeel van het traject.


t artikel.

Onze leerroutes

Het praktijkgerichte onderwijs is gebundeld in drie leerroutes, die voor alle niveaus hetzelfde zijn. Je doet voor een deel ook examen in de praktijkvakken. Wat je in de theorie leert, pas je toe in de praktijk. Door deze verbinding te maken tussen theorie en praktijk werken we aan kennis en vaardigheden waar je in de toekomst veel aan hebt.

Je start in de brugklas met een oriëntatie op alle leerroutes, zodat je met al het praktijkgericht onderwijs kunt kennismaken. Na de eerste klas kies je twee leerroutes om verder te gaan. Uiteindelijk kies je de leerroute waarin je ook examen gaat doen, zodat je in de bovenbouw echt richting gaat geven aan je toekomst.

Leerroute Mens & Gezondheid

Bij de leerroute Mens & Gezondheid staat de gezondheid van de mens centraal. Je leert over gezonde voeding, gezond bewegen en dus een gezonde levensstijl. Hoe blijf je als mens echt gezond? En wat gebeurt er als je niet meer gezond bent of ouder wordt. Wie gaat je dan verzorgen? 
Je gaat aan de slag met praktische opdrachten met verschillende thema’s. Je verdiept je in:

  • gezond voedsel,
  • fit en gezond leven,
  • milieu en natuur en
  • mens en zorg.

In klas 1 werk je aan een project over de motoriek bij kinderen. Wat is motoriek? Hoe ontwikkelt de motoriek zich? En hoe kun je deze ontwikkeling stimuleren door praktische vaardigheden. Bij alle praktische opdrachten staan dienstverlening, samenwerken en sociale vaardigheden centraal. Werk je graag met mensen en ben je behulpzaam dat zien wij je graag in onze leerroute Mens & Gezondheid.

In het tweede jaar onderzoek je de veranderingen in de tienerjaren. Je kijkt dan vooral naar de ontwikkeling op sociaal gebied. Hoe werken de hersenen in de puberjaren? Daarnaast maken we een start met het werken voor een opdrachtgever. We ontwerpen onze eigen speeltuin en organiseren een inzameling voor deze speeltuin.

Leerroute Maatschappij & Ondernemen

Bij de leerroute Maatschappij & Ondernemen kijken we naar het ondernemerschap en de manier waarop je een idee uitwerkt tot een product of dienst. Wat heb je daarvoor nodig? Welke kennis komt daarbij kijken? Wat is de invloed van de maatschappij op ondernemerschap?

In het eerste jaar ga je in een project aan de slag met het thema geld. Wat is de geschiedenis van geld? Ben je je bewust van geld? Wat is de waarde van geld? Wat koop je voor geld? In dat project kom je met al deze onderwerpen in aanraking. Met als doel dat jij bewuster wordt van de waarde van geld. 

In het tweede jaar start je met het opzetten van een onderneming. In de eerste periode bedenk je klassikaal een chocolade- of koekjesfabriek. Daarbij leer je alles over de vier marketing P’s: product,
prijs, plaats en promotie. Samen met je projectgroep bedenk je een naam en een logo voor je bedrijf 
en bedenkt hoe je jullie product gaan aanbieden. Uiteindelijk ga je de chocolade of koekjes ook
daadwerkelijk verkopen. In de tweede periode komen theorie en praktijk samen. Met je groepje denk je na over het soort onderneming dat je wilt opstarten en welke dienst je wilt gaan leveren. Naast het ontwikkelen van een product of dienst denk je ook na over manieren om jouw onderneming duurzaam te maken.

Het uiteindelijke doel van Maatschappij & Ondernemen in de daaropvolgende schooljaren is dat jij diensten/projecten gaat bedenken en ontwikkelen voor een nieuwe stad; winkels, dienstencentra, maatschappelijk verantwoorde projecten et cetera.

Leerroute Technologie & Duurzaamheid

Bij de leerroute Technologie & Duurzaamheid kijken we naar de toekomst van technologie. Je leert hoe je de techniek van de toekomst kunt maken en onderhouden.

Duurzaamheid en duurzame technologische oplossingen zijn een belangrijk onderdeel van deze leerroute.

In het eerste jaar werk je met je groep aan een project waarin je een stad van de toekomst gaat ontwerpen. Jullie gaan onderzoeken wat er in een stad aanwezig is en wat je er nog meer zou kunnen verwachten en dat ga je ontwikkelen! Je gaat huizen maken, de verlichting van je huis en omgeving, speeltuinen, treinstations, stadions; wat je maar kunt bedenken. Maak je dit van hout, karton, of toch liever van staalplaten? Wat is nodig en wat is technisch mogelijk? 

In het tweede jaar staat vermaak en verduurzaming van de stad van de toekomst centraal. je verduurzaamt
de tuinen van de stad van de toekomst en je onderzoekt de mogelijkheden om vogels een nest te laten maken met behulp van nestkasten. Ook de leefwereld van insecten komt aan bod, door bijvoorbeeld insectenhotels te maken. Voor het thema vermaak in de stad van de toekomst ontwerp en bouw je een duurzame kermisattractie van metaal.

ICT

ICT heeft een steeds prominentere rol in de maatschappij. De maatschappij verandert in een hoog tempo. Er zijn andere vormen van communicatie en we kunnen steeds meer informatie op het internet vinden. Als we naar de toekomst kijken dan zal de verandering nog verder doorzetten en speelt technologie een nog grotere rol. Wij passen ons onderwijs daarop aan om de leerlingen voor te bereiden.

We werken met laptops in de klas, de WiFi is geoptimaliseerd en alle leerlingen hebben een Office 365-account. Alle (nieuwe) leerlingen ontvangen een brief met informatie over het activeren van het Cals-account. Tijdens de introductiedagen gaan alle eerste klassen samen met hun mentor de stappen doorlopen om alles goed in te stellen.

LAPTOPS IN DE KLAS

Leerlingen die nu in de klas zitten hebben altijd een laptop bij de hand. Hierdoor kunnen ze bij (extra) digitaal leermateriaal en kunnen ze allerlei bronnen op het internet snel vinden. Lesmethoden worden ook vaker digitaal aangeboden en deze digitale versies zijn up-to-date en vaak ook adaptief.
Docenten kunnen meer maatwerk bieden en leerlingen kunnen makkelijker in hun eigen tempo werken. Daarnaast zijn veel digitale methodes voorzien van formatieve elementen, leerlingen krijgen vaak direct feedback op hun gemaakte werk.

Digitaal werken is niet meer weg te denken in onze maatschappij en ook het onderwijs gaat mee in de digitalisering. Onze leerlingen hebben straks een brede basis op het gebied van digitaal werken, zodat ze in het vervolgonderwijs succesvol kunnen zijn op dit gebied.

Docenten bepalen of er in de les gewerkt zal worden met de laptop, het ene vak zal vaker gebruik maken van de laptop dan een ander vak.

Er worden ook lessen digitale geletterdheid gegeven. In deze lessen leren leerlingen digitaal vaardig te worden. Verschillende onderwerpen komen aan de orde, zoals social media, gebruik van Office 365, het organiseren van de laptop en mediawijsheid. 

OFFICE 365 

Alle leerlingen hebben van school een Office 365-account. Ze hebben dus de beschikking over een mailadres, een online opslagmogelijkheid (OneDrive) en ze hebben het office pakket met onder andere Word, PowerPoint en Excel. Daarnaast zijn er nog andere mogelijkheden met Office 365. Ook docenten gebruiken Office 365 en in de lessen worden de programma’s van Office 365 aangeleerd.

IS DE AANSCHAF VAN EEN LAPTOP VERPLICHT?

Nee, leerlingen zijn niet verplicht om een laptop aan te schaffen. Echter is het onderwijs inmiddels wel afgestemd op het gebruik van een laptop in en buiten de les. Mocht u bezwaren hebben tegen het kopen of huren van een laptop of hier niet financieel in staat toe zijn, dan zoekt de school samen met u een maatwerkoplossing. Het uitgangspunt daarbij is: ons onderwijsaanbod is en blijft voor alle leerlingen toegankelijk.

Het Cals College gaat ervan uit dat financiële problemen geen belemmering mogen zijn voor het volgen van een schoolopleiding. Daarom kunnen ouders in bijzondere gevallen een beroep doen op een schoolfonds door middel van een schriftelijk verzoek aan de rector.

Tevens kunt u een beroep doen op Stichting Leergeld Nieuwegein, IJsselstein, Vianen of Utrecht, afhankelijk van uw woonplaats. Dit zijn onafhankelijke stichtingen die als doel hebben voorkomen van sociale uitsluiting voor kinderen tot 18 jaar. Voor meer informatie kunt u de websites raadplegen:

– Leergeld Nieuwegein
– Leergeld IJsselstein
– Leergeld Vianen
– Leergeld Utrecht

HOE SCHAF IK EEN LAPTOP AAN?

De Wit Computers & Telecom (DWC) uit IJsselstein is onze partner waar u een laptop met 3- of 4-jarig serviceplan kunt aanschaffen of kunt huren. Nieuwe leerlingen kunnen hun laptop via hun website bestellen. Bekijk de flyer.

Nieuwe leerlingen die een laptop via school huren of aanschaffen krijgen deze in de eerste schoolweek. Daarbij krijgen ze uitleg hoe ze de laptop moeten gebruiken.

MOCHT JE EEN EIGEN LAPTOP HEBBEN OF EEN NIEUWE AANSCHAFFEN WAARAAN MOET DEZE DAN VOLDOEN?

In de praktijk is gebleken dat Chromebooks niet optimaal werken met onze schoolsystemen (o.a. geen programma’s kunnen installeren en de stabiliteit van verbinding maken met het netwerk). Daarom raden we met klem af om Chromebooks aan te schaffen voor schoolzaken. Wij zien graag dat het een Windows-laptop is; dit werkt het beste met onze schoolsystemen. Verder moet er een toetsenbord aanzitten en de minimale eisen zijn:

  • schermgrootte minimaal 11 inch,
  • minimaal Intel minimaal Intel N100,
  • 8 GB werkgeheugen,
  • 128 GB SSD,
  • Minimaal windows 11,
  • accuduur 8 uur.

WAT IS HET LAPTOPPROTOCOL?

Op het Cals College IJsselstein werken we met een laptopprotocol. Hierin staat beschreven hoe je met je laptop om gaat en waarvoor je hem mag gebruiken.

MIJN LAPTOP IS DEFECT WAT NU?

Heb je een laptop van De Wit Computers & Telecom (DWC)? Dan kun je terecht in de winkel. Neem van te voren dan wel even contact op met De Wit Computers & Telecom (DWC). Ook op school zal De Wit Computers & Telecom (DWC) aanwezig zijn, dit wordt aan het begin van het schooljaar gecommuniceerd.

Internationalisering

Het onderwijs is in verandering. Het klassikaal leren uit boeken en schriften maakt steeds meer plaats voor het leren buiten de school.

De moderne vreemde talen zijn hier een perfect voorbeeld van. Een taal ‘leeft’ niet binnen een schoolgebouw, maar taal is het paspoort naar de rest van de wereld waar deze taal daadwerkelijk gesproken wordt. Leerlingen doen de basiskennis op in de vaklessen moderne vreemde talen.

Het in contact komen met de ‘native speakers’ gebeurt tijdens uitwisselingen, waarbij de buitenlandse leerlingen en onze eigen leerlingen intensief met elkaar in gesprek gaan. Daarom kun je tijdens je schooltijd op het Cals mee op verschillende meerdaagse excursies naar het buitenland, zoals Finland en Duitsland.

Deze uitwisselingen zijn onvergetelijke ervaringen. Leerlingen verblijven in de meeste gevallen bij gastgezinnen. Op deze wijze leren ze communiceren en maken ze kennis met andere culturen en gewoontes.

Kunst en cultuur

We vinden het belangrijk dat onze leerlingen in aanraking komen met kunst en cultuur, het liefst zo gevarieerd mogelijk. Dat doen we op een toegankelijke manier, zodat ze verbinding kunnen leggen tussen hun eigen omgeving en kunst & cultuur.

Al vanaf het eerste jaar krijgen leerlingen creatieve lessen waarin ze niet alleen tekenen of muziek maken, maar ook creatieve oplossingen vinden, samenwerken, kunst beschouwen en presenteren. In de brugklas (basis/kader) staat het vak drama op het rooster. Ze leren er toneelspelen, samenwerken en zichzelf presenteren.

Daarnaast organiseren we activiteiten buiten school. Zoals de jaarlijkse musical, waarbij je kunt kiezen uit dans, toneel, muziek of licht & geluid.

Leerjaren

Leerjaar 1

Leerjaar 1

In de brugklas start je aan je schoolloopbaan binnen het voortgezet onderwijs. Een hele overstap. Van een school waar je iedereen kende en je wist waar je moest zijn, naar een nieuw gebouw, nieuwe mensen en vakken. In de brugklas begeleiden wij je bij deze overstap. Hoe we dat doen, lees je in onderstaande tekst.

Mentor

Iedere klas heeft zijn eigen mentor. Deze docent is jouw eerste aanspreekpunt voor als je ergens vragen over hebt of ergens tegenaan loopt. De mentor begeleidt je het hele jaar door met mentorlessen en gesprekken. Ook voor je ouders is de mentor de eerste contactpersoon als er iets is.

Leerlingcoördinator

Naast een mentor hebben we ook een leerlingcoördinator voor de eerste klassen, kort gezegd de llc’er. Dit is voor het eerste leerjaar meneer Eilbracht. Bij hem kom je terecht als je je mentor niet kunt vinden of als je vragen hebt over dingen, die je mentor niet kan of mag weten. De llc’er is ook de eerste die wordt ingeschakeld als je je niet aan de schoolafspraken houdt en als je bijvoorbeeld verlof nodig hebt, langer dan een dag.

Vakdocenten

Uiteraard hebben we ook vakdocenten. Zij geven voornamelijk les in hun vak en houden je leerresultaten en leerproces bij. Zij doen, samen met de mentor en de llc’er, aan het einde van het schooljaar een uitspraak over of je klaar bent voor het volgende leerjaar en op welk niveau.

Praktijkgerichte lessen

Naast de gewone vaklessen zoals Nederlands, Engels, wiskunde, aardrijkskunde, drama of muziek heb je in de brugklas 4 lesuren per week praktijkgericht onderwijs. Dit zijn twee lesblokken van twee lesuren en deze zijn dit schooljaar gepland op dinsdag- en donderdagochtend.

In de eerste periode, tot aan de herfstvakantie, sta je stil bij de vraag: wie ben ik? Na de herfstvakantie start je in één van de drie leerroutes. Bij Technologie & Duurzaamheid ga je aan de slag met het ontwerpen en bouwen van een stad, bij Maatschappij & Ondernemen staat het thema geld centraal en bij Mens & Gezondheid gaat het over bewegen. Na zeven weken wissel je van leerroute en aan het einde van het jaar kies je welke twee leerroutes je wilt volgen in leerjaar 2. Je zit in een gemengde groep. Dat betekent dat alle leerlingen van het eerste leerjaar met alle niveaus door elkaar deze praktijklessen volgen en zo leren samenwerken.

Leerjaar 2

Leerjaar 2

Het eerste jaar op het Cals IJsselstein zit erop. Je weet de weg binnen de school al goed te vinden.

De mentor is ook dit jaar het eerste aanspreekpunt voor vragen van leerlingen en ouders.

Voorbereiding bovenbouw

Als je basis, kader of mavo doet ga je je dit jaar voorbereiden op het maken van een profielkeuze.

Als je basis of kader doet, heb je in de brugklas lessen gevolgd binnen de vijf profielen. Aan het einde van het jaar hebben je een top twee gekozen. Bij deze twee profielen volg je het vak PPO ( Praktische Profiel Oriëntatie). Halverwege het jaar maak je een definitieve profielkeuze voor de bovenbouw. Uiteraard wordt dit begeleid vanuit de studiebegeleidingslessen.

Als je mavo doet dan wordt je ook binnen de studiebegeleidingslessen begeleidt bij het maken van een keuze voor een vakkenpakket.

Als je havo/atheneum doet maak je in het derde leerjaar een profielkeuze.

Toetsen

Drie keer per jaar vinden er toetsweken plaats. Alle toetsen staan omschreven in het PTO. Deze documenten staan in de schoolwiki.

Driehoeksgesprekken

Drie keer per jaar vinden er driehoeksgesprekken plaats. Tijdens deze gesprekken presenteren leerlingen, aan ouders en studiebegeleider, wat ze de afgelopen periode gedaan hebben en waaraan ze de komende periode aan gaan werken. Deze presentaties worden tijdens de mentorlessen voorbereid.

Leerjaar 3

Document Stagekaart mavo 3

Leerjaar 3

De basis-, kader- en mavoleerlingen zitten vanaf leerjaar drie in de bovenbouw in het voorexamenjaar. Je gaat dan al met examenonderdelen aan de slag.

De havo- en atheneumleerlingen kiezen in de derde klas hun profielvakken. Deze keuze wordt begeleid door de mentoren.

PTA-PTO

Ieder cijfer dat meetelt voor het examen is beschreven in het Programma van Toetsing en Afsluiting (kortweg PTA). Hierin staat precies wat een leerling moet kunnen en kennen voor de schoolexamens (SE’s), die aan het einde van een periode gepland staan.
Alle andere cijfers die meetellen voor de overgang naar het volgende schooljaar staan gemeld in onze Programma’s van Toetsing en Overgang (kortweg PTO). Zo kan iedereen zien wanneer een onderdeel aan de beurt is, wat voor soort toets het is en wat de weging van dat cijfers is.

Toetsen die het zwaarst meetellen vallen in de toetsweken. Er zijn dit schooljaar vier toetsweken. één in november, één januari, één in maart en één in juni.

Halverwege het schooljaar en aan het einde van het schooljaar heb je de kans om via een herkansing een toets die zwaarder meetelt over te doen.

Mentor

De mentor begeleidt de leerlingen bij het plannen van het leren voor de toetsen. Informatie van de vakdocenten kan de mentor helpen de individuele planning van leerlingen zo goed mogelijk op te zetten.

Basis-, kader- en mavoleerlingen starten dit leerjaar in de richting die ze hebben gekozen. Zij gaan ervaren wat de gekozen richting voor hen betekent, onder andere door het volgen van een stage. Zo ontdekken ze langzaam in welke richting ze zich na het Cals willen ontwikkelen.
De leerlingen van havo en atheneum staan dit schooljaar voor hun profielkeuze. Samen met hun mentor bespreken ze de opties en welke richtingen passend zijn bij hun toekomstwensen en talenten.

Stage

Voor de leerlingen basis en kader is er een stageperiode van 1 april t/m 18 april. Leerlingen gaan ontdekken hoe het is om in de praktijk bij een bedrijf uit hun gekozen richting te werken. Als de indruk positief is gaan leerlingen onderzoeken of dat ook een stageadres kan zijn voor het examenjaar en welke keuzevak daarbij aansluit.

De mavoleerlingen gaan op stage van 1 april t/m 18 april. Deze stage heeft een meer maatschappelijk karakter.

Zowel de havo- en atheneumleerlingen gaan voor de meivakantie een aantal dagen aan de slag met het thema ‘De toekomst’.

Leerjaar 4 en 5

Leerjaar 4 en 5

In leerjaar 4 en 5 staat voor vrijwel iedereen in het teken van het behalen van het eindexamen. Alleen havo 4 heeft nog een jaartje te gaan voordat ze aan het examen deelnemen, maar ook zij zijn al begonnen.

PTA’s

In dit leerjaar krijgen de leerlingen een Programma van Toetsing en Afsluiting (kortweg PTA). Hierin staat precies wat een leerling moet kunnen en kennen voor de schoolexamens (SE’s), die aan het einde van een periode gepland staan. Ook leerlingen in havo 4 maken hier al kennis mee. Ook voor hen zijn er een beperkt aantal toetsen die meetellen voor het PTA.

Examens (zowel digitaal als op papier)

Vanaf maart starten we met examens. Dan zijn de leerlingen die tekenen als examenvak hebben gekozen (mavo of havo) aan het werk voor hun praktijkexamen.
Vanaf april sluiten de basis en kader leerlingen hierbij aan. Zij gaan voor hun beroepsgerichte profielvak aan de slag met het zogenaamde CSPE, met andere woorden hun praktijkexamen.

Na de meivakantie hebben de basis en kader leerlingen hun examens voor de theorievakken. Zij doen deze examens op de computer.
De mavo- en havoleerlingen hebben na de meivakantie hun theorie-examens. Dit gaat nog op ouderwetse wijze, namelijk op papier. Deze examens worden schriftelijk op papier afgenomen.

PRO-weken

Drie keer per jaar organiseren we activiteiten waarbij leerlingen de lesstof op een andere manier krijgen aangeboden, bijvoorbeeld in vakoverstijgende projecten. Dit noemen we PRO-weken. De weken zijn in de week voor de kerstvakantie, de week voor de meivakantie en de week voor de zomervakantie. Elke week heeft een eigen thema:

  1. Mens worden
  2. Toekomst
  3. Duurzaamheid

Rekenen

Visie op rekenen

Rekenen is een brede basisvaardigheid die leerlingen bij verschillende vakken en vervolgopleidingen nodig hebben. Een leerling vormt met rekenen een basis in het leren omgaan met getallen en berekeningen. Daarnaast is rekenen ondersteunend bij verschillende leergebieden en vakken vanwege de specifieke rekenvaardigheid die een leerling bij dat specifieke vak/leergebied nodig heeft.

Ons rekenbeleid

Ons doel is zoveel mogelijk leerlingen de verschillende basisvaardigheden eigen te laten maken. Dit doen wij door rekenen niet te zien als apart vak, maar als onderdeel van de verschillende leergebieden en vakken waarin rekenen wordt toegepast.

Op het Cals hebben we het volgende rekenbeleid:

  • Bij alle vakken waarbij gerekend wordt, is er een aanbod per rekendomein (getallen, verhoudingen, meten/meetkunde en verbanden) voor elke leerling.
  • Wij bieden leerlingen die de basisrekenvaardigheden onvoldoende beheersen en daardoor vastlopen met rekenen op verschillende gebieden en binnen de verschillende vakken, extra ondersteuning aan. Dit kan, indien nodig, worden ondersteund door middel van een digitaal adaptief programma.
  • Op het basis- en kaderniveau maakt rekenen (in de onderbouw) deel uit van de wiskundelessen.
  • Op mavo-, havo- en atheneumniveau bieden we rekenen aan binnen de gerelateerde vakken en indien nodig bieden we extra hulp aan leerlingen die hier meer ondersteuning bij nodig hebben.
  • Leerlingen die ernstige reken- en/of wiskundeproblemen hebben, kunnen een kortdurend extra ondersteuningsprogramma krijgen door het inzetten van remedial teaching.

Sterk Techniek Onderwijs

De overheid heeft een paar jaar geleden besloten subsidie te verlenen aan scholen om het techniekonderwijs een impuls te geven. Het Cals College is samen met onder andere ROC Midden Nederland, Yuverta in Montfoort, verschillende scholen in Woerden en het Oosterlicht College hard aan de slag gegaan om hier een plan voor te ontwikkelen. Naast scholen hebben ook vele bedrijven zich aangesloten bij het plan.

Het Cals College is tot 1 januari 2025 eindverantwoordelijk voor het hele project. Daarna neemt Kalsbeek dit stokje over. De overheid heeft besloten het project met vier jaar te verlengen. Daarna wil de overheid het geld structureel aan de scholen geven ten behoeve van goed techniekonderwijs.

Het project kent meer dan 30 deelprojecten: denk daarbij aan meer vrouwen en diversiteit in de techniek, gratis techniekonderwijs proberen te realiseren (kleding, VCA, gereedschappen), meer contacten met mbo, primair onderwijs en het bedrijfsleven, het aanpakken van het docententekort.

Meer is te lezen op de website van STO WMIJ (Sterk Techniek Onderwijs, regio Woerden Montfoort IJsselstein).

Toptalent

Als leerlingen aan topsport of op hoog niveau aan dans of toneel doen, kost dat veel tijd. Toptalenten kunnen in hun schoolprogramma ruimte krijgen voor extra begeleiding. De toptalentcoördinator kan helpen bij het maken van een planning en kijkt naar de mogelijkheden voor verlof bij trainingen, wedstrijden en optredens. Ook zijn soms aanpassingen in het rooster mogelijk. Uiteraard blijven de leerlingen zelf verantwoordelijk voor hun studie.

De toptalentcoördinator is de leerling coördinator van het leerjaar waar het toptalent in zit. Voor contact met de leerling coördinator kunt u mailen naar: LLC.IJSS@cals.nl

Leerjaar 1: Roger Eilbracht
Leerjaar 2: Laura Gaasenbeek
Leerjaar 3: Martijn den Uyl
Leerjaar 4: Barry Zwezerijnen

Havisten Competent (HaCo)

Om havoleerlingen zo goed mogelijk voor te bereiden op het hbo, is de havo-afdeling aangesloten bij de stichting Havisten Competent (HaCo). Deze stichting is een samenwerkingsverband van ruim 30 scholen die dezelfde visie hebben over hoe de havist het beste kan worden voorbereid op het hbo om uitval te voorkomen. Dit doen we door de havoleerlingen hbo-relevante competenties aan te leren:

1. Probleemoplossend samenwerken

2. Sturen van het eigen leerproces

3. Ontwikkelen informatievaardigheden

4. Opbouwen en automatiseren van routines

5. Ontwikkelen beroepshouding

Wij zijn een officieel gecertificeerde HaCo-school. De HaCo-visie komt onder andere tot uitdrukking in projecten tijdens onze praktijklessen, tijdens de PRO-dagen, in het profielwerkstuk en bij de voorbereiding die wij onze leerlingen bieden bij de profielkeuze en de keuze voor een vervolgopleiding (lob).