Algemeen

Over ons

We vertellen je graag over Cals IJsselstein, over ons onderwijs en onze manier van lesgeven.

Onderwijsaanbod Cals College IJsselstein
Cals IJsselstein biedt onderwijs aan op het niveau van atheneum, havo, mavo, kader en basis.

Kernwaarden van Cals IJsselstein
We richten ons op de toekomst, hechten waarde aan verbinding, respect en ontmoeting. De sfeer binnen de school draagt bij aan hoe we met elkaar omgaan en daar werken we samen aan. We zien elke leerling als een uniek individu. We vinden het belangrijk dat wat onze leerlingen leren in verbinding staat met de wereld om hen heen, dat het nuttig is, zodat zij zich op de toekomst kunnen voorbereiden.

Theorie en praktijk op elk niveau
Onze kracht ligt in het aanbieden van theorie- en praktijkrijk onderwijs op alle niveaus. We werken met heterogene klassen in de hele onderbouw. Voor het praktijkrijke onderwijs bieden we vanaf de brugklas drie leerroutes. Ieder jaar maken zij een keuze uit deze leerroutes om uiteindelijk in één richting examen te doen. We geloven dat de indeling in heterogene klassen en de combinatie van theorie en praktijk leerlingen extra kansen en mogelijkheden geeft. In het onderwijs wordt regelmatig verbinding gelegd met bedrijven in de omgeving.

Over Cals IJsselstein

Zo ziet onze school eruit

We vinden het belangrijk dat je een goede en rustige leeromgeving hebt. Ons gebouw is licht en goed onderhouden. Er zijn ruime en goed ingerichte theorie- en praktijklokalen, waar we zo’n 800 leerlingen onderwijs bieden en genoeg ruimte om te pauzeren en te ontspannen.

Zo denken wij over onderwijs

Je hebt natuurlijk kennis nodig en die kennis delen we graag met jou. Tegelijkertijd leer je ook vaardigheden, dat zijn manieren waarop je de kennis in praktijk kunt brengen. Je leert ook over cultuur en praktijk. Door een combinatie van al die kennis en vaardigheden bereid je je voor op een snel ontwikkelende toekomst. Zo krijg je steeds meer een idee hoe de toekomst er voor jou uit kan zien.

Zo past ons onderwijs op alle niveaus

We hebben kennis en kunde in huis om op alle niveaus theorie- en praktijkrijk onderwijs te bieden, van atheneum tot basis. Daar ligt onze kracht en daarin zijn we uniek. Voor het praktijkrijke onderwijs bieden we drie leerroutes aan waar je in de brugklas mee kennismaakt. Het gaat om de volgende leerroutes:

  • Mens & Gezondheid,
  • Maatschappij & Ondernemen,
  • Technologie & Duurzaamheid.

Onder de kop onderwijs lees je meer over  de verschillende leerroutes. 

We zijn de enige school in de regio die onderwijs op deze gecombineerde manier aanbiedt. En we doen mee aan vooruitstrevende pilots op het gebied van drone-technologie en Zorg & Welzijn.

We hebben vier gemengde brugklassen met voldoende doorstroommogelijkheden om jezelf te ontwikkelen:

  • havo en atheneum,
  • mavo en havo,
  • kader en mavo,
  • basis en kader.

Onze indeling van klassen geeft jou extra mogelijkheden en kansen. Na de onderbouw kijken we naar het niveau waarop je een diploma gaat halen.

Zo gaan we met elkaar om op school

We geven les op een duidelijke en vriendelijke manier. We zijn vriendelijk tegen elkaar, maar we hebben ook duidelijke afspraken tijdens de lessen en daarbuiten. De sfeer binnen de school draagt bij aan hoe we met elkaar omgaan en daar werken we samen aan.

We willen graag dat je kijkt naar wat je allemaal wél kan. We kijken naar mogelijkheden en als je iets denkt niet te kunnen, kunnen we je helpen om het uiteindelijk toch te bereiken. We hebben interesse in elkaar en we kennen elkaar.

Zo dragen we bij aan jouw toekomst

We kijken naar de toekomst, maar weten nog niet precies hoe die er voor elke leerling uitziet. Door praktijkgericht onderwijs aan te bieden, halen we die toekomst dichterbij. We werken samen met bedrijven uit de omgeving om leerlingen op te leiden tot maatschappelijk bewuste jongeren. Dat kun je leren door te ontdekken en te onderzoeken en door verbinding te leggen tussen wat je leert uit de theorie en wat je ervaart in de praktijk.

Aandacht voor duurzaamheid is ook onderdeel van de lessen en daarbuiten. Met elkaar kijken we en leren we over manieren om onze leefomgeving duurzaam te houden. We willen het goede voorbeeld geven en ook denken aan de toekomst van de wereld om ons heen.

Kernwaarden Cals 

We hebben vertrouwen in elkaars kunnen en bedoelingen. We hebben hoge verwachtingen en we gaan we daarbij uit van kansen en mogelijkheden. Op die manier bieden we leerlingen de mogelijkheid zich te ontwikkelen; cognitief, creatief en in hun begrip van deze wereld.

We voelen ons verbonden met elkaar; zien en gezien worden vinden we daarom belangrijk.

Verantwoordelijkheid voelen we zowel voor onszelf alsook voor elkaar.

We staan open voor het anders zijn van de ander. Dat vraagt om verdraagzaamheid. We doen dit in dialoog en daarin gaan we uit van gelijkwaardigheid.

We streven een sfeer van openheid na, we bezien onze omgeving met een open vizier en geven ruimte aan nieuwe ideeën en inzichten.

We laten ons verwonderen en we nemen leerlingen hierin mee.

Zo creëren we een veilige omgeving om te leven en te leren.

Op deze manier geven we invulling aan onze open katholieke identiteit.

Boeken en leermiddelen

Een boekenpakket bestaat uit lesboeken (die één schooljaar aan de leerling uitgeleend worden) en (leer)werkboeken. Aan deze boeken is vaak ook een digitale lesmethode gekoppeld. Alle benodigde schoolboeken worden betaald en geregeld door de school. 

Wanneer je bij ons in de brugklas begint, ontvang je in de weken voorafgaand aan de zomervakantie alle benodigde informatie. Deze informatie wordt verstrekt op de kennismakingsmiddag voor brugklassers, die elk jaar plaatsvindt in juni en waar je een uitnodiging voor krijgt.

Aan het eind van het schooljaar moeten de lesboeken weer worden ingeleverd. Hiervoor ontvangt de leerling een overzicht (inleverformulier) met daarop de lesboeken welke ingeleverd moeten worden. De werkboeken waarin geschreven wordt, hoeven niet ingeleverd te worden. Datum, tijd en plaats van inlevering staan te zijner tijd in de Cals College app.

Indien een lesboek niet wordt ingeleverd of onherstelbaar beschadigd wordt ingeleverd, volgt een boete ter grootte van de nieuwwaarde van het betreffende boek. Indien een beschadigd boek te repareren is, volgt een boete ter grootte van de reparatie. Bekijk hier het reglement van het boekenfonds.

Atlassen, woordenboeken, rekenmachines, schriften etc. vallen buiten de regeling van het boekenfonds en dienen zelf te worden aangeschaft. 

Een uitzondering hierop is de schoolagenda. Voor alle leerlingen in het eerste leerjaar, werkt onze school met de Planagenda. De leerlingen krijgen de Planagenda op kosten van de school en deze wordt in de eerste schoolweek uitgereikt door de mentor. Leerlingen uit leerjaar 2, 3, 4 en 5 dienen zelf een agenda aan te schaffen.

Het boekenfonds is voor leerlingen bereikbaar iedere dinsdag, woensdag en donderdag van 8.30 – 15.30 uur en is gevestigd in de mediatheek.

Heeft u als ouder vragen over boeken of het boekenfonds? Maak dan een afspraak of neem contact op via de mail met mw. G. den Hartog, coördinator leermiddelen, via boekenfonds.ijss@cals.nl.

Doorstroomgegevens

Schooljaar 2023-2024

klasschooljaar 2023-2024aantal leerlingenbevorderd zelfde niveaubevorderd lager niveaubevorderd hoger niveaugedoubleerdgeslaagdelders
1Basis/kader 46

28

15

2

1

Kader/mavo

64

41

4

16

12
Mavo/havo

65

53

6

4

2

Havo/atheneum

25

18

3

2

2Basis/kader

34

26

1

4

3

Kader/mavo

60

50

3

42

1

Mavo

61

50

8

1

2

Havo/atheneum2211

5


2

2

3Basis

30

21

3


3

3

Kader

61

54

5



Mavo

47

43

3

1
Havo

24

18

5

1

Atheneum

4

4

4
4Basis

33

31

21

Kader

85

1

81

3
Mavo

62

11

50

1
Havo

29

21

3

5

5Havo

44

7

36

1
Totaal

792






Gezonde school

Cals IJsselstein heeft het vignet Gezonde School behaald. Met dit vignet laten wij zien dat het Cals voldoet aan de kwaliteitscriteria die zijn opgesteld door deskundigen. Wij zijn trots op dit behaalde resultaat!

Het Cals heeft speciale aandacht voor twee themacertificaten:

  • roken-, alcohol- en drugspreventie,
  • relaties en seksualiteit.

Aandacht voor deze twee thema’s zorgt voor een veilige schoolomgeving en een fris klimaat. Zo hebben we aandacht voor de persoonlijke en sociale ontwikkeling van de leerlingen. Dit vinden wij belangrijk, omdat het allemaal bijdraagt aan een gezondere leefstijl, betere schoolprestaties en minder schooluitval.

Relaties en seksualiteit 
Leerlingen in het voorgezet onderwijs ontdekken veel op het gebied van relaties en seksualiteit. Het is belangrijk voor hun identiteit en hun eigen vorming hoe zij omgaan met relaties, wensen & grenzen, sekse-, gender-, en seksuele diversiteit binnen de school. Een veilig schoolklimaat is essentieel. Voor een veilige school en een gezonde ontwikkeling van alle leerlingen is structurele aandacht voor relaties en seksualiteit belangrijk. 

Roken- alcohol- endrugs-preventie
Roken, drugs en alcohol: regelmatig experimenteren leerlingen hiermee tijdens hun middelbare schoolperiode. Het is belangrijk om roken en het drinken van alcohol en drugsgebruik in deze leeftijdsfase zo veel mogelijk te voorkomen. Het vergroten van de weerbaarheid onder jongeren en hen bewust te laten worden van alle verleidingen op dit gebied is eveneens belangrijk. 

Hiervoor zetten we de volgende activiteiten in:

  • een keer per jaar een ouderavond over roken-, alcohol- & drugspreventie of relaties & seksualiteit,
  • lessenpakket Lang Leve de Liefde en Helder op School,
  • preventielessen van Pretty Woman & Best Man, Be Aware, Halt en het COC, 
  • deskundigheidsbevordering personeel,
  • aandacht voor Paarse Vrijdag, 
  • het GSA-netwerk 

Gezonde School is een samenwerking tussen diverse landelijke organisaties. Wil je meer weten over (het vignet) Gezonde School? Kijk dan op www.gezondeschool.nl.

Voedingsbeleid volgens de Richtlijn Eetomgevingen voor Scholen

Visie

Het Cals College heeft een omgeving gecreëerd waar gezond eten gemakkelijk is, omdat dit bijdraagt aan de ontwikkeling en leefstijl van onze medewerkers. We kiezen voor een positieve aanpak, waarbij we de keuzevrijheid van onze medewerkers respecteren. We maken van de gezonde keuze de makkelijke keuze.

Wij vinden dat bewust en gezond eten de norm hoort te zijn en we vinden het logisch dat ieder kind een gezonde en duurzame keuze kan maken in de schoolkantine. Daarom doen wij dát wat de normaalste zaak van de wereld is: we maken van de gezonde en duurzame kantine de gewone kantine.

De Gezonde Schoolkantine

We werken op onze school volgens de Richtlijn Eetomgevingen voor Scholen, opgesteld door het Voedingscentrum. Wij hebben een kantine op het niveau zilver. Dat betekent dat we gezondere producten in het assortiment hebben, dat we fruit en groente aanbieden en water drinken stimuleren. We zorgen ervoor we dat onze kantine een gezonde uitstraling heeft. Bekijk de exacte criteria voor ons niveau.

Daarnaast bestaat een groot deel van ons assortiment uit biologische producten.

Samenwerking met onze cateraar
We werken samen met Level up – advies & catering; Deze cateraar heeft het Akkoord Gezonde Voeding op Scholen 2021-2025 ondertekend. Daarmee zegt de cateraar wat betreft aanbod en uitstraling te voldoen aan de Richtlijn Eetomgevingen voor Scholen van het Voedingscentrum.

Als school/opdrachtgever nemen wij onze verantwoordelijk voor het welzijn van onze werkers en medewerkers. We stemmen daarom een paar keer met elkaar af wat ieders inzet is.

Elk jaar een Schoolkantine Schaal

Samen met Level up – advies & catering brengen wij ieder jaar het aanbod in de kantine in kaart met de Kantinescan en rapporteren we de uitkomst aan de directie. Daarnaast is ons beleid terug te vinden op onze schoolwiki. Ieder jaar vragen wij een Schoolkantine Schaal aan, waarmee we laten zien dat wij een gezonde schoolkantine hebben en houden.

GSA

Het Cals College heeft sinds oktober 2021 een eigen GSA. GSA is onderdeel van de Gezonde School.   

De GSA is een groep scholieren die vindt dat iedereen op hun school de vrijheid heeft te kunnen zijn wie ze zijn, zonder zich daarvoor te schamen of te verantwoorden. De letters GSA staan voor Gender and Sexuality Alliance: een verbond tussen alle seksuele oriëntaties, sekses, genderidentiteiten en genderexpressies. Het gaat erom dat iedereen er mag zijn op het Cals College. Belangrijk om te weten: deelname aan de GSA zegt niets over iemands seksualiteit.

In 2018 heeft het landelijke GSA Netwerk met meer dan duizend LHBTIQ+-leerlingen gesproken over seksuele en genderdiversiteit op hun school. Belangrijkste conclusies zijn:

  • Op scholen met een GSA voelen leerlingen zich meer thuis.
  • Op een school met een GSA voelen LHBTIQ+-leerlingen zich vaker geaccepteerd.
  • LHBTIQ+-leerlingen op een school met een GSA spijbelen minder.

De GSA zal regelmatig samenkomen om met elkaar te zijn, maar ook om ideeën en acties te bedenken om de school veilig en open te houden. Een voorbeeld hiervan is de Paarse Vrijdag: Paarse Vrijdag is een GSA-actiedag waarop de hele school hun steun voor sekse, gender en seksuele diversiteit kan laten zien.

Op 21 maart 2022 heeft de schoolleiding het GSA Manifest ondertekent waarmee ze beloofd:

  • zich in te zullen zetten tegen discriminatie, pesten, uitsluiting en geweld,
  • te zorgen voor een veilige omgeving van alle leerlingen,
  • aandacht te hebben voor alle genders en seksuele oriëntaties,
  • de GSA te ondersteunen.

Voor meer informatie kun je terecht op: https://www.gsanetwerk.nl/

Ook zijn de activiteiten van de GSA te volgen via Instagram @gsa_ijsselstein

Document Huisregels

Huisregels en leerlingenstatuut

Huisregels

In een school zijn regels nodig om te zorgen dat iedereen zich er thuis voelt en dat de school er goed blijft uit zien. Op het Cals College hanteren we duidelijke afspraken, gebaseerd op vertrouwen en verdraagzaamheid. Met onze huisregels willen we zorgen dat de lessen goed verlopen en dat de leeromgeving veilig en prettig is.

Document Leerlingenstatuut

LEERLINGENSTATUUT

Leerlingen hebben op het Cals College rechten en plichten. Die liggen vast in het leerlingenstatuut. Er staan bijvoorbeeld afspraken in over proefwerken en huiswerk maken. Leerlingen praten mee over de inhoud van het statuut. Dat gebeurt tijdens het overleg tussen de schoolleiding en de leerlingenraad. Omdat de afspraken gezamenlijk worden gemaakt, verwachten we dat iedereen zich eraan houdt.

Lessentabellen

Basis/kader 1 en 2

Vakbasis/kader 1 basis/kader 1basis/kader 2 basis/kader 2
Periode 1Periode 2Periode 1Periode 2
Algemeen deel
Nederlands4444
Engels3333
wiskunde3333
natuur- scheikunde22
biologie2222
mens en maatschappij2233
lichamelijke opvoeding4224
muziek12
beeldende vorming1222
drama22
digitale geletterdheid22
levensbeschouwelijke vorming222
rekenen1111
praktijk4444



Plus

mentor-uur/LOB2222
V-uur0,60,60,60,6

Kader/mavo 1 en 2

Vakkader/mavo 1kader/mavo 1kader/mavo 2kader/mavo 2
Algemeen deelperiode 1periode 2periode 1periode 2
Nederlands3333
Engels3333
Duits1111
wiskunde3333
natuur- scheikunde22
biologie2222
mens & maatschappij2233
lichamelijke opvoeding4224
muziek12

beeldende vorming1222
drama22

digitale geletterdheid2

2
levensbeschouwelijke vorming222
rekenen1111
praktijk4444


Plus
mentor-uur/LOB2222
V-uur0,60,60,60,6

Mavo/havo 1 en 2

mavo/havo 1mavo/havo 1mavo/havo 2mavo/havo 2
Algemeen deelperiode 1periode 2periode 1periode 2
Nederlands3333
Engels3333
Duits1111
Spaans1111
wiskunde3333
natuur- scheikunde22
biologie2222
geschiedenis1221
aardrijkskunde1212
economie
22
lichamelijke opvoeding2222
muziek12

beeldende vorming2111
levensbeschouwelijke vorming222
digitale geletterdheid 2

2
rekenen1111
praktijk4444










Plus
mentor-uur/LOB2222
V-uur0,60,60,60,6

Havo/atheneum 1, 2 en 3

VakHAVO/ATHENEUM 1HAVO/ATHENEUM 1HAVO/ATHENEUM 2HAVO/ATHENEUM 2HAVO/ATHENEUM 3HAVO/ATHENEUM 3
Algemeenperiode 1periode 2periode 1periode 2periode 1periode 2
Nederlands333333
Engels333322
Duits2222
Spaans222222
wiskunde333344
scheikunde

22
natuurkunde



22
natuur-scheikunde

22

biologie222222







geschiedenis112212
aardrijkskunde221121
economie


22
lichamelijke opvoeding422222
digitale geletterdheid2

2

muziek2211

beeldende vorming2222

levensbeschouwelijke vorming
22


praktijk444444
Plus
mentor-uur/LOB222222
V-uur0,60,60,60,60,60,6

Basis/kader 3 en 4 mens en gezondheid

LEERROUTE MENS EN GEZONDHEIDBASIS KLAS 3BASIS KLAS 4KADER KLAS 3KADER KLAS 4
Algemeen
Nederlands4444
Engels3333
maatschappijleer22
lichamelijke opvoeding2222
culturele kunstzinnige vorming (CKV)1
1
Profieldeel
verplichte vakken
biologie3333
Zorg & Welzijn117117
Stage
4
4
Profielkeuzevak
1 vak kiezen
wiskunde3333
maatschappijkunde--33





Plus
mentor-uur2222
V-uur0,60,60,60,6

Basis/kader 3 en 4 technologie en duurzaamheid

Leerroute technologie en duurzaamheidbasis klas 3basis klas 4kader klas 3kader klas 4
Algemeen
Nederlands4444
Engels3333
maatschappijleer2

2

lichamelijke opvoeding2222
culturele kunstzinnige vorming (CKV)1

1

Profieldeel
verplichte vakken
natuur- scheikunde 13333
PIE/BWI/M&T11

7

117

stage

4

4

Profielkeuzevak
wiskunde3333
Plus
mentor-uur2222
V-uur0,60,60,60,6

Basis en kader 3 en 4 maatschappij en ondernemen

Leerroute maatschappij en ondernemenbasis klas 3basis klas 4kader klas 3kader klas 4
Algemeen
Nederlands4444
Engels

3

3

33
maatschappijleer2


2

lichamelijke opvoeding2222

culturele kunstzinnige vorming (CKV)

1


1

Profieldeel
verplichte vakken
economie3344
economie en ondernemen11

7

11

7

stage

4

4

Profielkeuzevak
1 vak kiezen




wiskunde

3

3

33
Duits33
Plus



mentor-uur22

2

2
V-uur 0,6 0,6 0,60,6

Mavo 3 en 4 mens en gezondheid

MAVO 3 EN 4 LEERROUTE MENS EN GEZONDHEID

MAVO 3MAVO 3MAVO 4MAVO 4

Algemeen

periode 1periode 2periode 1periode 2
Nederlands4444
Engels4433
maatschappijleer22
lichamelijke opvoeding2222
culturele kunstzinnige vorming (CKV)11
Profieldeel
verplicht vak
biologie3 3 4 4
mens en gezondheid (praktijk) 4 4 4 4
Profielkeuzevak
1 vak kiezen
wiskunde4 4 4 4
aardrijkskunde3 3 4 4
geschiedenis3 3 4 4
Vrije deel
2 vakken kiezen
aardrijkskunde3 3 4 4
wiskunde4 4 4 4
tekenen3 3 4 4
geschiedenis3 3 4 4
natuur-scheikunde 23 3 4 4
maatschappijkunde3 3 4 4
economie3 3 4 4
Plus
mentor-uur/LOB 2 2 2 2
V-uur 0,60,60,60,6


Mavo 3 en 4 technologie en duurzaamheid

MAVO 3 EN 4 LEERROUTE TECHNOLOGIE EN DUURZAAMHEIDMAVO 3MAVO 3MAVO 4MAVO 4
Algemeenperiode 1periode 2periode 1periode 2
Nederlands4444
Engels4433
maatschappijleer22

lichamelijke opvoeding2222
culturelen kunstzinnige vorming (CKV)11

Profieldeel
verplicht vak
wiskunde4444
natuur- scheikunde 13344
technologie en duurzaamheid praktijk4444
Vrije deel
2 vakken kiezen
Duits33

4

4

biologie33

4

4

tekenen33

4

4

natuur- scheikunde 23344
economie

3

3

4

4

Plus
mentor-uur/LOB2222
V-uur0,60,60,60,6

Mavo 3 en 4 maatschappij en ondernemen

MAVO 3 EN 4 leerroute maatschappij en ondernemenMAVO 3MAVO 3MAVO 4MAVO 4
Algemeenperiode 1periode 2periode 1periode 2
Nederlands4444
Engels4433
maatschappijleer2

2

--
lichamelijke opvoeding2222
culturele kunstzinnige vorming (CKV)11--
Profieldeel
verplicht vak
economie3344
maatschappij & ondernemen (praktijk)4444
Profielkeuzevak
1 vak kiezen
wiskunde4444
Duits3344



Vrije deel
3 vakken kiezen
aardrijkskunde3344
wiskunde4444
Duits3344
tekenen3344
geschiedenis3344
maatschappijkunde3344

Plus

mentor-uur2222
V-uur

0,6

0,6

0,6

0,6


Havo 4 en 5 mens en gezondheid

HAVO 4 EN 5 LEERROUTE MENS EN GEZONDHEIDHAVO 4HAVO 4HAVO 5HAVO 5
natuur & gezondheidperiode 1periode 2periode 1periode 2
Algemeen
Nederlands

3

44

3

Engels4433
maatschappijleer22

lichamelijke opvoeding2222
culturele kunstzinnige vorming (CKV)

2

1

levensbeschouwelijke vorming

1

1

profielwerkstuk

1

1

Profieldeel
verplicht vak
wiskunde B of A*44/344/3
biologie3344
scheikunde3344
Profielkeuzevak
1 vak kiezen
natuurkunde3344
aardrijkskunde


3


3


4


4


onderzoek en ontwerpen3344




Vrije deel
1 vak kiezen





Duits3344
bedrijfseconomie3344
aardrijkskunde3344
natuurkunde3344
Plus
mentor-uur/LOB1111
V-uur0,60,60,60,6

*Niet in combinatie met natuurkunde

Havo 4 en 5 technologie en duurzaamheid

HAVO 4 EN 5 LEERROUTE TECHNOLOGIE EN DUURZAAMHEIDHAVO 4HAVO 4HAVO 5HAVO 5
natuur & techniekperiode 1periode 2periode 1periode 2
Algemeen
Nederlands3443
Engels4433
maatschappijleer22

lichamelijke opvoeding2222
culturele kunstzinnige vorming (CKV)

2

1

levensbeschouwelijke vorming--11
profielwerkstuk-11-
Profieldeel
verplicht vak
wiskunde B4444
natuurkunde3344
scheikunde3344
Profielkeuzevak
biologie3344

Vrije deel
1 vak kiezen

economie3344
Duits3344
bedrijfseconomie3344
onderzoek en ontwerpen3344
Plus
mentor-uur/LOB1111
V-uur0,60,60,60,6

Havo 4 en 5 maatschappij en ondernemen

HAVO 4 EN 5 leerroute maatschappij en ondernemenHAVO 4HAVO 4HAVO 5HAVO 5
economie & maatschappijperiode 1periode 2periode 1periode 2
Algemeen
Nederlands3443
Engels4433
maatschappijleer22

lichamelijke opvoeding2222
CKV1,51,5

levensbeschouwelijke vorming--11
profielwerkstuk-11-
Profieldeel
verplicht vak
wiskunde A4

3

4

3

economie

3344

geschiedenis

3344
Profielkeuzevak (1 vak kiezen)

bedrijfseconomie

3344
aardrijkskunde3344

Vrije deel
1 vak kiezen

biologie

3344
Duits3344
bedrijfseconomie3344

aardrijkskunde

3

3

4

4

Plus
mentor-uur/LOB1111
V-uur0,60,60,60,6

Lestijden en lesuitval

Lestijden

Aan het begin van het schooljaar maken we het rooster bekend. Dit rooster kun je online vinden in de Zermelo app. Iedere dag heeft lesblokken gescheiden door pauzes. De donderdag is een kortere dag in verband met vergadertijd van docenten.

Op een aantal middagen per jaar hebben docenten ontwikkeltijd en wordt er een verkort rooster ingezet. Deze data worden aan het begin van het schooljaar gecommuniceerd en kun je ook vinden in de agenda in de Cals College app.

Drie keer per jaar zijn er PRO-dagen, waarop leerlingen de lesstof op een andere manier krijgen aangeboden, bijvoorbeeld in vakoverstijgende projecten.

De lessen zijn 50 minuten. Roosterwijzigingen in de loop van het jaar zijn mogelijk.

De basislestijden zijn:

lestijden 50 minutenlestijden 40 minuten (verkort rooster)
108.30 - 09.20108.30 - 09.10
209.20 - 10.10209.10 - 09.50

pauze

10.10 - 10.30309.50 - 10.30

3

10.30 - 11.20

pauze

10.30 - 10.50
411.20 - 12.10

4

10.50 - 11.30

pauze

12.10 - 12.40511.30 - 12.10

5

12.40 - 13.30612.10 - 12.50
613.30 - 14.20

pauze

12.50 - 13.20

pauze

14.20 - 14.30713.20 - 14.00

7

14.30 - 15.20814.00 - 14.40
815.20 - 16.10
916.10 - 17.00

Op donderdag stoppen de lessen om 14.20 uur.

Het verkorte rooster wordt ingezet bij bijzondere situaties.

Lesuitval

Bij afwezigheid van een docent, vervangt een andere docent zoveel mogelijk van de lessen. We zetten lesopvangassistenten in om lessen over te nemen. Soms wordt het rooster zo aangepast dat de les op een ander moment plaatsvindt.  
De docenten maken een planning voor een periode en zetten deze in magister. Zo weten de leerlingen precies wat er van ze wordt verwacht. Het kan ook zijn dat een les alsnog online wordt gegeven. 

Leerlingen kunnen thuis, voordat de lessen beginnen, met behulp van de Zermelo app zien welke lessen op die dag gegeven worden. De roostermaker kan ook bekijken of andere lessen kunnen worden verplaatst om gaten in het rooster op te vullen. Activiteiten organiseren we zoveel mogelijk in PRO-weken. Daarmee proberen we zo min mogelijk lessen te laten uitvallen. Om dezelfde reden is er elke donderdag les tot 14.40 uur en plannen we vergaderingen en studiemiddagen zoveel mogelijk op die dag.

Mediatheek en studiecentra

De mediatheek bevindt zich in de Technowing aan de voorzijde van het gebouw. Je kunt gebruikmaken van de mediatheek om bijvoorbeeld presentaties, werkstukken en scripties voor te bereiden, of om huiswerk te maken in een pauze of een tussenuur.

De mediatheek is een studieruimte om rustig in te werken, maar de hoofdactiviteit is het uitlenen van leesboeken. We hebben een actuele collectie aan Nederlandse en Engelstalige leesboeken voor alle leerniveaus in de leeftijd van 12-18 jaar. Sommige klassen werken met verplichte leeslijsten en de boeken die daarop vermeld staan, zijn allemaal aanwezig in de mediatheek. Ook hebben wij dagbladen in de mediatheek die je kunt lezen of gebruikt mogen worden voor werkstukken, presentaties en dergelijke. Daarnaast is er een speciale plek voor boeken die op sociale media regelmatig worden aangeprezen.

De mediatheek heeft een geautomatiseerde catalogus en uitleenadministratie. Via de web catalogus Aura Online Zoeken of de Aura Library App, kun je ook thuis of via de smartphone, boeken zoeken, verlengen en reserveren. Kijk hier in de internetcatalogus.

Naast de uitleen van boeken, kan je in de mediatheek ook terecht voor het lenen van een oplader, laptop of koptelefoon. Deze spullen moeten dezelfde dag weer worden ingeleverd en hiervoor wordt ook borgmateriaal
gevraagd (telefoon of sleutelbos). Deze uitleen is dus alleen bestemd voor incidenteel gebruik. Leerlingen worden gestimuleerd en er op aangesproken om hun spullen zelf op orde te hebben en mee te nemen naar school.

De mediatheek is geopend op maandag t/m donderdag van 8.00 tot 13.00 uur.

De receptie ondersteunt de mediatheek deze dagen na 13.00 uur. Zij nemen boeken, laptops en dergelijke in. Ook geven zij ingeleverd borgmateriaal terug.

Materiaal zoek of niet ingeleverd

Heb je geleend materiaal, na diverse aanmaningen naar jou als leerling en een brief naar je ouders, nog steeds niet ingeleverd? Dan sturen we een factuur voor vergoeding van het materiaal. In de mediatheek wordt het afgeschreven uit de collectie. Komt het materiaal daarna weer boven water? Dan kun je het niet meer terugbrengen. Het is jouw eigendom geworden. 

In de mediatheek werken een coördinator en een medewerkster en maken we gebruik van de inzet van vrijwilligers.

Studiecentra

Op diverse plaatsen in de school zijn studieruimtes waar je zelfstandig kunt werken.

Slagingspercentages